Mersin Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı meclis toplantısı ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Toplantıda, atıl durumdaki Halk Ekmek Fabrikası’nın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmesi konusu da gündeme geldi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığındaki toplantıda
komisyon raporlarına ait 45 madde görüşüldü, idare tekliflerine ait 3 madde meclis gündemine taşındı. Mecliste Mersin’de yaşayan vatandaşların hem daha kaliteli hem de daha ucuz ekmek alabilmeleri için Halk Ekmek Fabrikası’nın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmesi ile ilgili madde de ele alındı. Ekmek Fabrikası’nın çalışır durumda olmadığını ve makinelerin eski olduğunu belirten Başkan Kocamaz, “Fabrikanın tadilatı ile ilgili çok yüksek bir bedel gerekiyor. Vatandaşa kaliteli ve ucuz ekmek vermek için iki yol var. Bunlardan birincisi şirketler aracılığıyla ekmekleri yaptırıp vatandaşa sunmak, ikincisiyse bir işletme kurup maliyet fiyatına satmak. Burada nasıl bir yöntem uygulayacağımız belli değil, gerekirse büfe sayısını artırarak vatandaşa ucuz ve kaliteli ekmek vermek istiyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak zarar etsek bile vatandaşın menfaati için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

“ŞEHRİN KİMLİĞİNİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

1/1000 ve 1/5000 ölçekli uygulamalı imar planı revizyonu ile ilgili konularda alınan kararların görüşüldüğü meclis gündeminde Kocamaz, “İlçe belediyelerinden gelen dosyaların yüzde 90’ı parsel bazında imar planı değişiklikleriyle ilgili. Büyükşehir Belediyesi’nde acil durum olmadığı takdirde bu tür dosyalar gündeme gelmez” dedi.
Mersin’in en büyük sıkıntılarından birinin 1/5000’e uygun olmayacak şekilde 1/1000’lik imar değişiklikleri olduğuna vurgu yapan Başkan Kocamaz, “Mersin’i şöyle bir dolaşın, siluetinin ne rezil bir duruma geldiğini görürsünüz. 5 katlı binanın yanında 8 katlı, 10 katlı binaları görmek mümkün. Bir şehirde düzenleme yapılacaksa şehrin siluetinin bozulmaması gerekir. Maalesef Mersin’de bu tarz şeyler çok yapılmış. Karmaşa, kargaşa bitmemiş. Biz yapılan hataları bir daha tekrarlatmayacağız. Şehrimizin kimliğinin bozulmasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Meclis gündeminin öne çıkan maddelerinden biri olan yenilenebilir enerji ile ilgili konuşan Başkan Kocamaz, “Gün ışığından faydalanma süresinin en uzun olduğu iller arasında yer alan Mersin’de bu tür yatırımlar çok önemli. Maalesef Toprak Koruma Kurumu, kendi mantığıyla hareket etmeyerek birilerinin baskısıyla, birilerinin kente yapılacak yatırımları önleme konusundaki ısrarıyla karar alıyor. Geçtiğimiz haftalarda şehrin kuzey kesiminde küçük sanayi sitesi yapmak üzere belediyemizin bir çalışması vardı. Orada nakliyeciler, marangozlar, mobilyacılar, hızarcılar ve bunun gibi birçok esnaf yer alacaktı. Ama birileri burada belediyenin talebini önlenmek için baskı uyguladı. Eğer bu proje o bölgeye yapılmazsa yapacağımız başka bölge de yok. Herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Belediyenin hizmetlerini bu noktada sekteye uğratanları halka havale ediyorum. Bu konuda da inşallah Mersin kazanır.” ifadesini kullandı.

4 YILLIK FAKÜLTE KAZANANLARA EĞİTİM YARDIMI

Mecliste komisyon raporlarına ait son gündem maddesi olan eğitim yardımıyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi imkanları doğrultusunda Mersin’de ikamet eden ve 4 yıllık üniversite kazanarak 1. sınıfa başlayacak olan öğrencilere yıllık 900 TL eğitim desteği verilmesi kararlaştırıldı.