Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, Mersin’de bu yılın temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre hem ihracatta, hem de ithalatta azalma olduğunu söyledi.

Öner yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verileri açıklandığını hatırlattı. Rakamlara bakıldığında ülke genelinde ihracatın yüzde 16.2, ithalatın ise yüzde 8.7 azaldığını ifade eden Öner, ihracatın 2015 yılı temmuz ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 16.2 azalarak 11 milyar 181 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 8.7 azalarak 18 milyar 209 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dış ticaret açığının ise yüzde 6.5 arttığını vurguladı.

Mersin’de de bu yılın temmuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre hem ihracatta hem de ithalatta düşüş kaydedildiğini anlatan Öner "Mersin’in 2014 yılı temmuz ayında 89.2 milyon dolar olan ihracatı 2015 yılı temmuz ayında 88.2 milyon dolara geriledi. Bir önceki yıl haziran ayında 112.3 milyon dolar olan ihracat da bu yılın aynı ayında 103.7 milyon dolara düştü." diye konuştu.

TÜİK’in dış ticaret verilerine göre Mersin’in ithalatının da bir önceki yıla göre gerilediğini bildiren Öner, “Bir önceki yıl temmuz ayında Mersin’in 120.9 milyon dolar olan ithalatı, bu yılın aynı ayında 106.8 milyon dolara geriledi." dedi.

'KOMŞU ÜLKELER OLUMSUZ ETKİLEDİ'
Çukurova Bölgesi’ndeki ihracat düşüşüne büyük oranda komşu ülkelerde yaşanan olayların etken olduğunu söyleyen Başkan Öner, “Daha önce de sık sık dile getirdiğimiz gibi Çukurova illerinin yaşanan bu olaylar nedeniyle ekonomik ve sosyal kayıpları çok büyük. Bu kayıplar özellikle Mersin’de ciddi biçimde hissedilmektedir. Mersin pek çok sektörde çok iyi bir potansiyele sahip olmasına karşı çatışmalardan fazlasıyla etkilenmiş, bu potansiyeli yeterince kullanamamıştır. Komşu ülkelerden gelen on binlerce mültecinin yol açtığı ekonomik ve sosyal sorunlar, Suriye ve Irak’ta giderek artan çatışmalar bölgenin dengesini sarsmıştır. Bütün bu gelişmeler, en çok da bölge ihracatını etkilemiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kanayan yarası olan dış ticaret açığına karşı da teknoloji üretimini ve işletmelerin rekabet gücünü arttırmanın önemine dikkat çeken Öner şunları kaydetti: "Mersin’de bugün pek çok sektör, hala küçük ölçekli firma ağırlıklıdır. Bu da işletmelerin kurumsallaşmasını engellemektedir. Mersin’de hem rekabet hem de ihracatın artmasına dönük devlet desteğinin arttırılması, KOBİ’lerin önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir."