Mersin Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmindeki düşüş devam ediyor. Bu yılın Mayıs ayında yüzde 9 gerileyen bölge ticaret hacmi, ilk 5 aylık dönemde ise işlenmiş petrol ürünleri hariç yüzde 18 azalarak 1 milyar 205 milyon dolara düştü. Bölgeden Asya ülkelerine yapılan ticarette yüzde 52, Afrika ülkelerinde yüzde 32, Amerika ülkelerinde ise 28 azalma yaşandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mayıs Bülteni’nden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde önceki yıllarda ticaret hacminde gözlenen artış, 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde yerini azalışa bıraktı. Bölgedeki ticaret hacmi, işlenmiş petrol ürünleri dahil incelendiğinde, geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyar 587 milyon 717 bin dolarlık ticaret hacmine karşılık, 2016’nın ilk 5 ayında yüzde 19’luk azalış yaşanarak, 1 milyar 291 milyon 316 bin dolarlık ticaret hacmi gerçekleşti. Söz konusu azalışta meyveler, demir-çelik sanayi mamulleri, gıda sanayi ürünleri ve işlenmiş petrol ürünleri etkili oldu.
İlk 5 aylık dönemde kayıp yüzde 18
2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl yüzde 18’lik daralma oldu. Geçen yıl gerçekleştirilen 1 milyar 475 milyon 954 bin dolarlık ticaret hacmi, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 205 milyon 81 bin dolara geriledi. Söz konusu dönemde ticaret hacminin düşmesinde meyveler, demir-çelik sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri sektörlerinin payı oldu.
Asya ülkeleriyle ticaret hacmi yarıdan fazla azaldı
2016 Ocak-Mayıs döneminde Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaretin ülke grupları bazında dağılımı incelendiğinde, ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış, Avrupa’da artış olduğu görüldü. Asya ülkeleriyle ticaret hacmindeki düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52’ye ulaşırken, Amerika ülkeleri ile yüzde 28, Afrika ülkeleri ile yüzde 32 daralma yaşandı. Avrupa ülkeleri ile ticarette ise yüzde 3 artış kaydedildi.
Mayıs ayındaki düşüş yüzde 5
Öte yandan, aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelere bakıldığında, geçen yılın Mayıs ayındaki azalışın 2016 yılı aynı ayında da devam ettiği görüldü. İşlenmiş petrol ürünleri dahil olarak değerlendirildiğinde, Mayıs 2016’da ticaret hacmi, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 9 geriledi. Bu azalışta işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünlerinin payı oldu. Ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak incelendiğinde de bu yılın Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre ticaret hacmi yüzde 5 azalarak yaklaşık 227 milyon dolara geriledi. Mayıs 2016’daki bu azalışta kimya sanayi mamulleri, gıda sanayi ürünleri ve işlenmiş tütün ürünleri sektörleri etkili oldu.
Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında, yüzde 76’sının Türkiye’den bölgeye, yüzde 24’ünün ise yurt dışından bölgeye yapıldığı görüldü.
Bölgedeki istihdam da azaldı
2016 yılının Mayıs ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi’nde toplam 8 bin 153 kişi istihdam edilirken, geçen yılın aynı dönemine göre bölgedeki istihdam da 7 azaldı. 317’si yerli, 94’ü yabancı ve 37’si yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 448 firmanın faaliyette bulunduğu bölgede, firma sayısında, geçen yılın Mayıs ayına göre önemli bir değişim olmadı.