Bursa’nın Yenişehir ilçesinde kurulan manda çiftliği ve mandırasında dünyaca meşhur peynirler ve süt ürünleri ile İtalyan tatları olarak bilinen peynirler imal ediliyor.
Orhan Holding bünyesinde bulunan Orhan Tarım A.Ş.’nin Genel Müdürü Şefik Yiğit, kurulan manda tesislerinin Yenişehir’in kaybolan değerlerini tekrar canlandırmak için yapılan bir yatırım olduğunu belirterek, “Şirketlerimizin kurucusu İbrahim Orhan, Yenişehir’in kaybolan manda kaymağını tekrar hayata geçirmek istedi. Onun arzusu üzerine kurulan bir yatırımdır. Manda kaymağı ve yoğurdu üreten bir de mandıra kurduk. Maksadımız örnek olmak. Manda sütünden yapılan mozzarella peyniri, burrata peyniri, bocconcini peyniri meşhur. Bunlar İtalyan tatları, fakat bunlar bizim ülkemizde de bilinen tatlar. Biz bu tatları halkımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Bursa’da bu sahada tekiz. Türkiye’de de bu işi yapan birkaç firmadan birisiyiz” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Yüksek Okulu’nda görevli Doç. Dr. Emin Karakaş, dünyada manda yetiştiriciliğinin çok azaldığına dikkat çekerek, “Yenişehir bu sahada çok önemli bir yere sahip. Çünkü çok önceden üretimi yapılan bir türdü. İlçe halkı manda yetiştiriciliğini çok iyi biliyor. Bu yatırımdan sonra tekrar eski günlere dönmek için sözleşmeli yetiştiricilik modeli geliştirilebilir” diye konuştu.