Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Afşin Elbistan Linyit İşletmelerinde (AEL) üretimin artmasına yönelik başarılı çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kilci, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ile Afşin-Elbistan A ve B termik santralleri ve kömür sahasındaki çalışmaları inceledi.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kilci, 11 işçinin hayatını kaybettiği Çöllolar Kömür Havzası'ndaki susuzlaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Sahadaki üretimin yeniden başlamasına yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Kilci, "Güvenli madenciliğin yapılabilmesi için sahanın susuzlaştırılması son derece önemli. Bu konuda çok sayıda sondaj yapıldı. İnşallah dekapaj çalışmalarına ve kömür üretim çalışmalarına başlanacak" dedi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde meydana gelen arıza ve yangının ardından üretim yapılamayan iki ünitenin devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü anlatan Kilci, bir ünitenin yangından, bir ünitenin de külden dolayı devre dışı olduğunu ancak çok kısa bir zamanda her ikisinin de devreye alınmasını tahmin ettiğini bildirdi.

Afşin ve Elbistan bölgesinin Türkiye için çok önemli rezerve sahip olduğunu vurgulayan Kilci, şöyle konuştu:

 "Burada iki santralimiz var ve maalesef bu maden sahalarında yaşanan 3 yıl önceki elim hadiseden dolayı üretimde bir aksama oldu. Çalışmaları yerinde değerlendirmek amacıyla buraya geldim. Özellikle susuzlaştırma ve benzeri olayların tekrarlanmaması için yapılan işleri inceledik. Ayrıca AEL işletmesinde üretimin artmasına yönelik son derece başarılı çalışmalar yapılıyor. Bildiğiniz gibi B termik santralini de Kışlaköy sahasından besliyoruz. Kışlaköy sahasındaki üretimin artırılması için yeni bir model geliştirebiliriz. Çünkü Kışlaköy'deki kömürden hem A hem de B santrali belli bir süre beslemek durumunda kalabiliriz."

Afşin-Elbistan sahasında enerji üretimi amacıyla uluslararası konsorsiyumlarla görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Kilci, C ve D santralleri ile ilgili devam eden görüşmeleri çalışmaların gelişimine göre kamuoyunu bilgilendireceklerini sözlerine ekledi.