Antalya'nın yaz meyvesi deposu bilinen Antalya'nın Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde vişne hasadı başladı. Korkuteli'nde meyve suyu fabrikaları yılın meyve vişnesi alımını kilosu 1,5 liradan açtı. Sofralık ve reçellik vişne ise 2 bin liradan alıcı buluyor.

Korkuteli Ziraat Odası(MZO) Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, ilçede vişne hasadının başladığını söyledi. Meyve suyu fabrikalarının sezonun vişne alımını 1,5 liradan başlattığını belirten Büyükçetin, sofralık ve reçellik vişnenin kilosunun ise 2 lira olduğunu kaydetti. Sofralık ve meyve suyu vişnenin fiyatının geçen yıl da aynı olduğunu hatırlatan Büyükçetin, "Vişne 2 liradan açtığı fiyatını korursa üreticinin emeği kısmen korunmuş olur. Vişne sezonu yeni başladığı için fiyatta artma ve düşme olur mu tam olarak bilemiyoruz. Vişnedeki fiyatı önümüzdeki günlerde yayla kesimlerinden toplanan ürün rekoltesi belirleyecektir. Hasat yeni başladığı için bu fiyat devam eder diyemiyoruz." diye konuştu.

Korkuteli'nde 54 mahalle ve ilçe merkezinde toplam 72 bin dekar alanda meyve üretimi yapılmakta. 72 bin dekar alanın yüzde 4'ünde vişne üretimi gerçekleşmektedir.
Geçen yıl Korkuteli'nde 2 bin 900 ton vişne üretimi yapıldığını, buna karşılık üreticilerin 1 milyon 870 bin lira gelir elde ettiğini ifade edildi.

ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞI İÇİN VİŞNENİN 2 LİRADA SABİTLENMESİNİ BEKLİYOR

Korkutelili vişne üreticisi Ramazan Keskin, vişne fiyatlarının geçen yıl ile aynı olduğunu söyledi. Meyve sululuk vişnenin fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini belirten Keskin, tarım girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 70 oranında artış olduğunu söyledi.

Vişne toplamada işçi yevmiyelerinin 40 lira olduğunun altını çizen Keskin, "Yaz meyvesi yetiştirmek zor bir iş. Zaten ülkemizde tarım girdi maliyetleri çok yüksek. Üretici emeğinin karşılığını alabilmek için meyve sululuk vişnenin kilosunun 2 lira olması gerekir. Sezonu 1,5'tan açıldı. Vişne çoğalınca bu 1 liraya kadar düşecek demektir. Bu da üreticin emeğinin zayi olması anlamına gelir. Tarımda mazot, fenni gübre ve zararlı böceklerden korumada ilaçlama çok pahalı durumda. Girdiler geçen yıla göre yüzde 70 arttı ama;vişne fiyatları artmadı." diye konuştu.

Vişne ve yaz meyvesi üreticisi Salih Öztürk, meyve sululuk vişne fiyatının sezonu 2 liradan açmasının ancak üreticinin emeğini karşılayabileceğini söyledi. Toplanmasıyla piyasada vişnenin çoğalmasıyla fiyatının önümüzdeki günlerde düşeceğini tahmin ettiklerinin altını çizen Öztürk, "Girdi maliyetleri üretimde belimizi büktü. Petrol ürünlerine yapılan her zaman tarımın her kademesine yansıyor. Üreticinin zaten sattığı ürünün parası daha cebine girmeden eriyor. Vişne fiyatları 2 liradan sabit tutulursa üreticinin yüzü kısmen güler. Bu da şu anda çok zor görünüyor." ifadesini kullandı.

Yaz meyvesi üreticisi Ömer Ali Şen, vişne fiyatlarının sezonu 1,5 liradan açmasının üreticinin emeğini karşılamayacağını söyledi. Şen, üreticinin bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmesi için vişnenin 2 lirada sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.
Öte yandan vişne satıcısı Salih Gülcemal, kaliteli vişnenin Antalya semt pazarlarında 2,5 ile 3 liradan alıcı bulduğunu ifade etti.