Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) üyeleri Fine Food Australia 2015 Fuarı’na katıldı. Üyeler, Sidney’de yapılan fuarda Türkiye’nin önemli gıda ürünlerini ve içeceklerini tanıttı.

Fuarın ihracatçı için önemine işaret eden UMSMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar Güçlü, " Avustralya ile gıda ticaretimizi artırmak niyetindeyiz. Buna bağlı olarak sektör için önemli bir imkân olan Fine Food Australia Fuarı'nı kaçırmamalıydık. Fuara sektörün önde gelen 9 firması ile 108 metrekare alanda katıldık.” ifadelerini kullandı.
Güçlü, "Fuara katılan firmalarımız ürünlerimizi başarıyla tanıttı. Alkolsüz içecekten, donmuş meyve sebze ürünlerine dek pek çok gıda ve alkolsüz içecekleri sunduğumuz fuarda Türkiye’nin ürünlerine olan güven teyit edildi.” dedi.

Avustralya’nın Çin, ABD, Japonya gibi ülkelerden ithalat yaptığını dile getiren Güçlü, “Avustralya'nın, Türkiye'den yaptığı ithalat artıyor. Avustralya'nın toplam ithalatından yüzde 0,30 pay alıyoruz. 2014’te 680 milyon dolar tutarında ithalat, y 505 milyon dolar tutarında ihracat yaptık." açıklamalarında bulundu.


Ali Haydar Güçlü, Türkiye'nin senenin 8 ayında Avustralya'ya 303,3 milyon dolar ihracat yaptığına duyurdu ve şunları bildirdi:
"8 ayda Türkiye'nin Avustralya'ya ihracatı, geçen seneye oranla yüzde 9,74 geriledi. Sektörlere göre yapılan ihracat verileri ele alındığında meyve sebze mamulleri sektörü, 14,4 milyon dolar ile Avustralya'ya yapılan ihracattan yüzde 4,76 pay aldı. Bu dönemde Avustralya'ya yapılan Meyve sebze mamulleri ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,49 artış kaydetti.”

Güçlü, Fine Food Australia 2015 Fuarı’nda Şili, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, ABD gibi 17 ülkenin sektör temsilcileri ile de bir araya gelindiğini; firmaların 46 görüşme yaptığını anlattı. İlaveten “Yakın dönemde bu görüşmelerin ihracatımızı artıracağı kanaatindeyiz.” dedi.