Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Hasan Ali Kilci, petrol varil fiyatlarındaki düşüşün iç piyasaya yansımasına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergede, petrol fiyatlarında yaşanan düşüsün iç piyasaya ne zaman yansıyacağını sordu.

MHP Kayseri Milletvekili Hasan Ali Kilci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği önergede, dünya piyasasında petrol varil fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, varil fiyatlarındaki düşüşün iç piyasaya henüz yansımadığını belirtti.

Kilci, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Son aylarda dünya piyasasında petrol varil fiyatları önemli derecede düşerken aynı orandaki düşüş maalesef ülkemizde görülmemektedir. Petrol varil fiyatı 115 dolar seviyesinden 45-50 dolar seviyesine gerilemesi nedeni ile iç piyasaya yani vatandaşlarımıza yansıtılmamaktadır. Bir de buna bayi kâr oranının istenen düzeyde olmaması sonucunda bu durum ne vatandaşı ne de bayileri memnun etmektedir. Buna ilaveten sınırlarımızdaki kaçak petrol ticaretinin had safhaya ulaşması işi daha farklı boyutlara taşımaktadır. Dünya piyasasındaki petrol fiyatının düşmesi iç piyasaya yani vatandaşa daha fazla yansıtılacak mıdır? Sınırlarımızdaki kontrol yetersizliğinden kaynaklanan kaçak akaryakıtların iç piyasada farklı rant oluşturmasına ne gibi önlemler alınmaktadır? Enerji Piyasa Kurulu bayi kâr oranındaki adaletsizliğe yeni bir düzenleme yapacak mıdır?”