Yozgat’ta tarımsal üretimde maliyetleri düşürüp, daha verimli ve kaliteli ürünlerin alınmasına yönelik gerçekleştirilen mikoriza mantarlı deneme üretimlerinden olumlu sonuçlar alınıyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan deneme ekimlerinde tohumun mikoriza mantarına bulanarak yapılan ekim sonucunda ürün kalitesi ile verimin arttığı tespit edildi.
Bu yıl deneme ekimi yapılan şeker pancarından da olumlu sonuçlar alındı. Yozgat’ın merkeze bağlı Özlüce köyünde Selahattin Nemli isimli çiftçinin tarlasına, deneme amaçlı şeker pancarı ekimi yapıldı. Kullanılan gübre miktarı yarıya indirilerek, tohuma mikoriza mantarı uygulanarak ekim yapılan tarladan kaliteli ve şeker oranı yüksek ürün alındı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ile birlikte sökümü yapılan deneme amaçlı tarım alanına giderek, incelemelerde bulunup, sonuçlar hakkında bilgi aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, mikoriza mantarı ile geçen yıl yaptıkları deneme amaçlı çalışmalardan olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl yeni bir deneme ekiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, “Dört ayrı parselde ekim yapıldı. Birinci parselde dekara 50 kilogram gübre kulanıldı. İkinci parselde 25 kilogram gübere üçüncü parselde 25 kilogram gübre ve mikoriza, son parselde ise sadece mikoriza kullanılarak ekim yapıldı. Hasatta 25 kilogram gübre ve mikoriza kullanılan parselde yüzde 10 verim artışı ve şeker oranında da diğer alanlara göre yüzde 1 oranında da artış sağlandığı görüldü. Ayrıca mikoriza kullanılan parselin soğuk ve hastalıklara daha dayanıklı olduğu tespit edildi” dedi.
Gübrenin yarıya düşülmesi ve verimin arışı en önemlisi ise pancar içerisinde şeker oranını yükselmesi çiftçi açısında güzel sonuçlar olduğunu vurgulayan Özdemir, “Mikoriza mantarı tamamen doğaldır. Bitkinin kökünde olan mantar bitkinin daha iyi beslenmesini sağlıyor. Verimi ve kaliteyi artırıyor” diye konuştu.
Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise, Mikorizalı denemelerin farklı gübre dozları uygulanarak yapıldığını belirterek, "Görünen şu ki, mikorizalı yapılan denemelerin verimleri, mikorizasız olan denemelerin verimlerine göre daha fazla. Aynı zamanda, şeker pancarında hastalık, zararlı ve zirai dona karşıda mukavim özelliği sağlamış oluyor. Buda verime artı yönde katkı sağlıyor. Mikorizayı özellikle tohuma yapıştırıp tarlaya nakletmeniz gerekiyor. Tohuma şekerli su ile yapıştırıp ekim yaptığınızda daha iyi verim alabiliyorsunuz. Kimyasal kullanılmadığı için doğal olması en büyük avantaj. Dolayısıyla toprağa daha az miktarda azotlu gübre atmış oluyorsunuz. Azotlu gübreyi az attığınız için de çevre kirliliğine karşı daha az mukavim oluyor. Artezyen kuyularınızın nitrata daha az zehirlenmesi sağlanıyor. Olumlu yöndeki bu etkilerle kansere karşıda bir koruma özelliği sağlanmış oluyor” şeklinde konuştu.
Mikoriza mantar kullanarak deneme ekimi yapan Selahattin Nemli’de mikoriza ile iyi bir sonuç elde ettiklerini belirterek, “Yıllık 180-200 dekar arasında pancar ekimi yapıyorum. Bundan sonraki ekimlerin tamamında mikoriza mantarını kullanarak ekim yapacağım” dedi.