Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, Türkiye'de on milyonlarca dolar harcanarak 5 yıldızlı oteller yapıldığını, ancak bu otellerde asgari ücretle çalışan insanlar istihdam edildiğini söyledi.

Pak Turizm İşçileri Sendikası birinci kuruluş yılını Antalya Rixos Downtown Otel'de pasta keserek kutladı. Sendika yönetiminin hazır bulunduğu etkinlikte basın mensuplarına açıklama yapan Genel Başkan Musa Uyar, Türkiye'den turizmde dünya çapında bir marka çıkmadığını söyledi. Markalaşmanın kaliteye, kalitenin de müşteri memnuniyetine bağlı olduğunu ifade eden Uyar, müşteri memnuniyetinin ise personelle doğru orantılı olduğunu belirterek, "Milyonlarca dolar yatırıp 5 yıldızlı, şaşalı oteller açıyor içine asgari ücretle çalışan koyuyorsunuz. Sonra müşteri memnuniyeti bekliyorsunuz. Olur mu? Mümkün değil." dedi.
Musa Uyar, yöneticiler dışında 5 yıldızlı lüks otellerde çalışanların çoğunun aylık net 950 lirayı bile bulmayan asgari ücretten istihdam edildiğini kaydetti.

ÖĞRENCİLER UCUZ İŞ GÜCÜ

31 Aralık 2014 itibariyle turizmde çalışan sayısının 707 bin kişi olduğuna işaret eden Musa Uyar, ancak SGK kayıtlarına göre sektörün en yoğun olduğu haziran ayında bile 821 bin 200 kişiyi geçmediğine dikkat çekti. Aradaki farkın kayıt dışılıktan kaynaklandığını ima eden Uyar, turizmde çalışanların yüzde 20'sinin, asgari ücretin üçte biri fiyatına, stajyer adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılan öğrenciler olduğunu ifade etti.

ÜÇ KURUŞ FAZLA ALAN, YAN OTELE GİDİYOR

İşçinin kendini çalıştığı yerin patronu, patronun da işçisini ortağı gibi görmesi gerektiğini ifade eden Uyar, "Çalışılan yere aidiyet olması lazım. Otellerde aidiyet duygusu olmadığı için çalışan üç kuruş fazla veriyorsa yan otele geçiyor." diye konuştu. Uyar, turizm eğitimi alanların, şartlar tatmin etmediği için, sadece yüzde 18'inin mezun olduktan sonra sektörlerinde çalıştığı bilgisini verdi.

TURİZM ÇALIŞANI SENDİKASIZ

Türkiye'deki sendikalılık oranının toplam çalışanlar içindeki oranını yüzde 9 olduğunu, turizm sektöründe bu oranın daha düşük olduğunu kaydeden Uyar, "Turizmde çalışanların sadece yüzde 3,6'sı sendikalı." dedi.
Emek ve sermayenin, ruh ile beden gibi olduğunu belirterek, "Birbirinden ayrıldığında ölüm gerçekleşir." diyen Musa Uyar, "Sermaye düşmanlığı yapmayalım. Sermaye olmadan işyeri olmaz ama emeği de önceleyelim. Emek bir adım öndedir. Emek olmadan sermaye bir şey yapamaz." şeklinde konuştu.

Uyar, Pak Turizm İş Sendikası kurulalı bir yıl olmasına rağmen turizmle ilgili 8 sendika arasında 4. cü sıraya çıktığını ifade etti.