Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 6 ayda ihracatın yüzde 10 gerilediğine işaret etti ve “Bunun bir nedeni kur artışı, bir nedeni ihracat bölgelerimizde iç karışıklıklar. Diğer neden de ihracat bölgelerimizde petrol gelirinin daralması. Irak ve Libya’da durma var. Ama ihracatta bu durum aşılabilir, 3 milyar dolar gelir elde edilebilir.” dedi.

Mobilya sektörünün kalkınmada ve gelir artışında önemli rol oynayacağını anlatan Güleç, şunları bildirdi:

“10. Kalkınma Planı’nda 25 milyar dolarlık üretim ve 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarından söz edildiğini görüyoruz. Mobilya ihracatında ilk sırada olan Çin, 2003’te dünyaya 7,5 milyar dolar tutarında mobilya satıyordu. Bu rakamın 60 milyar dolarlara geldiğini görüyoruz. İhracatın 10 senede 10 kat artabileceğinin kanıtıdır bu rakam. Mobilya sektörü de dolaylı olarak 500 bin birey ile ilgili. Şu anda 500 milyar olan dünya mobilya ticaretinin 2050’de 1 trilyon dolar olacağından söz ediliyor. Buradan bizim de ciddi pay almamız gerekiyor.”

Mobilya sektörü ihracatı arttırma adına yeni ülkelere ve bölgelere açılıyor. Bu çerçevede Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyeleri 30 milyar dolarlık mobilya ithalatı olan ABD’de temaslarda bulundu. Başkan Ahmet Güleç, ABD’den aldıkları payı arttırmayı hedeflediklerini açıkladı.