Doğu Anadolu Besiciler Birliği (DABB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Moldova, Estonya gibi ülkelerde kırmızı etin kilosunun 13 TL olduğunu ve bu ülkelerden kayıtdışı olarak Türkiye'ye 'bavul- bidon' içinde gümrük kaçağı et sokulduğunu iddia etti. Ilıcalı, "Bu et otel, restoran ve büyük marketlere Türkiye'deki rayiçin oldukça altında satılıyor. Bu kayıtdışılığa ise yetkililer ses çıkarmıyor." dedi.

Türkiye'nin en önemli sucuk, salam, sosis markalarının Afyon, Sivas, Gaziantep ve Kayseri'den çıktığını belirten DABB Başkanı Ilıcalı, söz konusu şehirlerin büyükbaş hayvan varlığı bakımından fakir olduğunu ifade etti. Erzurum'da üretilen kırmızı etin şehre katma değer olarak geri dönüşümünün olmadığına vurgu yapan Ilıcalı, marka ürün üretmedikçe bu kısır döngünün devam edeceğini kaydetti. Erzurum, Ağrı ya da Kars'ta üretilen bir kilogram kırmızı etin, işlem gördükten sonra(sucuk,salam, kavurma, sosis) fiyatının 10 katına kadar ulaştığına dikkat çeken DABB Başkanı,"Eti üreten biz, kırmızı etten kazanan ise başkaları. Erzurum'un, Ağrı'nın, Kars'ın ürettiği büyükbaş hayvandan kazanç elde edebilmesi için sucukta, sosiste, salamda, kavurmada marka ürünler oluşturmalı. Erzurum'da üretilen bir kilogram et, işlemk gördükten sonra 10 katına serbest piyasada alıcı bulmakta. Ürettiğimiz kırmızı etin katma değerini Sivas, Kayseri, Gaziantep ve Kayseri'deki tüccarlar kazanmakta." dedi.

ET ENTEGRE TESİSİ KURULMALI
Erzurum'da bölgeye hitap edebilen ileri teknoloji ile donatılmış et entegre tesislerine acil ihtiyaç duyulduğunun altını da çizen Ilıcalı,"Tarih boyunca hayvancılığın merkezi olduk. Son 40 yıl öncesine kadar besici, çiftçi beslediği hayvanından para kazanıyordu. Hayvancılıktan yine bölge insanın para kazanabilmesi için Erzurum'da modern bir et entegre tesisi kurulup burada marka ürünler üretilerek iç ve komşu ülke pazarlarına açılmalı. Bunun için vakit kaybetmemeli." diye konuştu.