Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin yaptırımları, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede devalüasyon nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisine, Batılı derecelendirme kuruluşlarından kötü haberler gelmeye devam ediyor.

Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Moody’s Rusya’nın finansman teminatları görünümünü, durağandan negatife çevirdi.

Moody’s açıklamasında düşük petrol fiyatları ve zayıf rublenin ülkenin rezervlerini eritmeye devam edeceğini vurguladı. İki ayrı baskı altında kalan Rusya ekonomisi de küçülmeye devam edecek.

Rusya’nın gayri safi milli hasılasının da 2015’de yüzde 5,5 küçülmesini beklediklerini ifade eden Moody’s, işsizliğin artması ve reel gelirlerin de azalmasını bekliyor.

Rusya’da Kasım 2014 itibari ile yüzde 5,2 olan işsizlik 2015 sonunda yüzde 7’ye ve 2016 yüzde 8’e yükselecek. Moody’s net rakam vermemekle birlikte gelirlerde de önemli düşüş yaşanmasını öngörüyor.

Moody’s 16 Ocak’ta Rusya’nın notunu Baa2’den Baa3 seviyesine indirmişti.

Brent tip petrolün varili Haziran 2014’den bu yana yüzde 50 civarında azalarak 55 dolara gerilerken ruble de 2014 başından bu yana yüzde 50 devalüe oldu. MSİ 17:35 itibari ile dolar 66 rubleden, avro da 76 rubleden alıcı buluyor.

Rusya’nın rezervleri de son bir hafta içinde 1,8 milyar dolar daha eriyerek 376,3 milyar dolara düştü.

S&P de Ocak ayında Rusya’nın kredi notunu 10 yılın ardından ilk kez “BBB-/A-3” den “BB+/B” ye yatırım yapılamaz “çöp” seviyesine indirmişti.