Muğla Valisi Amir Çiçek, gıda ihtisas sanayi bölgeleri kurulması gerektiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinesinde ar-ge çalışması yapılmasını isteyerek, "Modern üretim tesisleri kurarak, üretilen ürünün pazarlaması da daha kolaylıkla yapılabilir. Ürünlerimizin katma değerlerini arttırdığımızda, tarım da turizm kadar bir girdi sağlayacaktır." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün 2014 yılı değerlendirme toplantısına Vali Çiçek, İl Müdürü Nazif Ekici, ilçe müdürleri ve müdürlük çalışanları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Çiçek, Muğla'nın tarım, turizm ve ticaret sektörleriyle ön plana çıktığını belirterek, "Bu üç unsur, birbirini tetikleyen ve aynı anda güçlenen bağlardır. Ayrıca tarım ve turizm, birbirlerini destekleyen iki sektör. Üretilen tarımsal ürünlerin turizm alanında tüketilmesi, hem tarımsal faaliyetleri destekler hem de turizm bölgelerinde yerli ürün kullanılmış olur." diye konuştu. Muğla'da gıda ihtisas sanayi bölgeleri kurulmasını çok önemsediğini ifade ederek, "Bu konuda ilçe Tarım müdürlüklerimiz, il müdürlüğümüz koordinesinde ar-ge çalışmasıyla ihtisas sanayilerin geliştirilmesine yönelik çalışma yapabilirler. Muğla'da, turizm kadar tarım potansiyeli de var. Tarımla turizmi bütünleştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

İl Müdürü Ekici ise 2014 yılı çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Çiftçinin gelirini arttırmak ve daha kaliteli ürün yetiştirilmesini sağlamak amacıyla yıl boyu çalışma yaptıklarının altını çizdi. Muğla'nın Ege Bölgesi'nde 70 bin dekarla en büyük narenciye üretim alanına sahip olduğunun altını çizerek, "Muğla genelinde 228 bin hektar tarım alanı bulunurken bu alanın 144 bin 677 hektarı sulanmaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre Muğla'da 28 bin 758 çiftçi bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl üretim deniz kültür balıkçılığında 65 bin, örtü altı domateste 465 bin 939, zeytinde 257 bin, balda 14 bin 878, bademde 5 bin 811, limonda 61 bin 908 ve narda 70 bin 214 ton olarak gerçekleşti. Muğla'nın bitkisel üretim değeri, 2014 yılında 3 milyar 720 milyon TL olurken Türkiye'de 10. sırada yer almaktadır." diye konuştu. 2013 yılında 442 milyon 104 bin dolar tarım ürünleri ihracatı yapıldığını, bunun 2014 yılında 504 milyon 686 bin dolara yükseldiğini anlatan Nazif Ekici, "Yaş sebze ve süs bitkilerinde geçtiğimiz yıl 238 bin 257 ton ürün ihraç edilirken bir önceki yıla oranla yüzde 16,2 artış yaşandı. Su ürünleri ihracatında ise 34 bin 902 ton ihraç edilirken 230 milyon dolar girdi sağlandı. Bir diğer önemli ihracat ürünümüz olan çam balının ülke ekonomimize katkısı 223 milyon TL'dir. Muğla, yağlık zeytin alanıyla ve nar üretimiyle ikinci, susam, limon, kekik, kuru börülce ve anasonda üçüncü sıradadır. Domates, greyfurt, keçiboynuzu, kereviz, marul, pazı, roka, turunç, yenidünya ve portakal üretiminde ülke sıralamasında ilk beşin içinde yer almaktayız." şeklinde konuştu. Muğla'nın toplam sebze üretim miktarının 2009-2013 yıllarında yüzde 3,2 arttığını kaydeden Ekici, 2014 yılında 146 bin dekar alanda 381 bin ton sebze yetiştirildiğini, dekar başına yüzde 7 verim artışı görüldüğünü sözlerine ekledi.