Muğla'nın il ve ilçelerinde faaliyet gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi odalar ve borsalar, müşterek toplantı düzenledi. Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) evsahipliğindeki toplantıya oda ve borsaların meclis başkanları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri katıldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, açılış konuşmasında Milas'ın tarihi, kültürel ve ekonomik değerleri hakkında bilgi verdi. Bafa Gölü'nün, doğal ve tarihi yapısının yanısıra çok önemli bir sulak alan olduğunu, aşırı kirlenmesi sebebiyle her yıl binlerce balığın öldüğünü belirterek, Muğla odalarının gölün kurtarılması için destek vermesini istedi. Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ise Büyükşehir Belediyesi'nin Muğla'nın 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planında revizyon yapmak için çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, "Ancak bizim bu çalışmalardan hiç haberimiz yok. Nerede ne olacak, hiç bilmiyoruz. Bizim de bu plan değişikliğinde görüşlerimiz, önerilerimiz alınsın." dedi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan da Büyükşehir Belediyesi ile odaların ortak bir çalışma yürüterek, Muğla'ya 20, 30, 50 yıllık hedefler koyulmasını önerisinde bulundu: "Muğla'nın gelişimi için stratejik bir plan belirlenerek, bu konularda odalar ortak bir çalışma yürütmeli. Ortak ve uzun vadeli hedefler ortaya koyulmalı ve bunların gerçekleştirilmesi için birlikte çalışılmalı. Muğlalılar olarak bizim en kötü tarafımız, biraraya gelerek bir proje oluşturup bunu ilgili makamlara götürememek. Ortak projeler üretmeli ve sorunların çözümü için biraraya gelmeliyiz."

Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Yılmaz, Muğla'da birçok bölgenin özel çevre bölgesi ilan edildiğini dile getirerek, "Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde olan alan çok az. Aslında Muğla'da ne yapılacağına bizim karar vermemiz lazım. Nasıl bir turizm istiyoruz, nasıl bir sanayi istiyoruz, bunun kararını biz vermeliyiz fakat yetkiler bakanlıkta toplanmış. Oysa bölge, çok hassas bir bölge. Yanlış takipte bulunursak, bunun sonu yanlış olur. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Plan üzerinde Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanı o kadar dar ki bizim buna itiraz etmemiz gerekiyor. Muğla, kendi planını kendisi yapmalı." şeklinde konuştu. Muğla Borsası Meclis Başkanı Mehmet Merpez de tarımla ilgilenen kesimin çok kötü durumda olduğunu vurgulayarak, dünya piyasalarındaki durumun, dolardaki gelişmelerin ve Rusya'da yaşanan yüzde 200 dolayındaki devalüasyonun Muğla tarımını vurduğunu söyledi.

'TÜİK YETERLİ VERİ TOPLAYAMIYOR'

Toplantıda daha sonra söz alan, bazı Muğla odalarına akademik danışmanlık yapan Prof. Dr. Mehmet Marangoz, "Türkiye Ekonomisinin 2014 Yılı Değerlendirmesi ve 2015 Yılından Beklentiler" konulu bir sunum yaptı. Ekonomide yeterli veri olmayışını eleştiren Marangoz, "Bizim en büyük sıkıntımız, yeterli veri olmayışıdır. Olan verilerin de güvenilir olmamasıdır. TÜİK bile yeterli veri toplayamıyor. Yeterli veri olmadığı için iller düzeyinde enflasyon hesaplaması yapamıyoruz. Bu konuda sağlıklı bir veritabanı oluşturmak zorundayız. Türkiye, orta gelir düzeyi tuzağına düştü. Bu konuda hükümetin almış olduğu önlemler var fakat henüz sonucunu göremedik. Cari açık, ekonomiler için bir tehdittir. Türkiye'nin dış ticaret açığı 2000 yılında 15,4 milyar dolar düzeyindeyken 2014 yılında ise 85,9 milyar dolara yükseldi. 2015 yılında ise 85 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı öngörülüyor. Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye bu ülkeye ihracat yapamamaktadır, üstelik sığınmacılar için 500 milyar TL harcamak zorunda kalınmıştır." dedi. Ortak toplantı, katılımcıların önerilerini dile getirmeleriyle sona erdi.