Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Döviz kurlarında yaşanan çalkalanmaların sanayiciyi orta vadede negatif etkileyeceğini söyledi.

Olpak, MÜSİAD tarafından her ay sonunda kamuoyuyla paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi Verileri(SAMEKS) sonuçlarını Bursa’da açıkladı. Olpak, konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Döviz kurlarında yaşanan çalkalanmaların sanayiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine Olpak, "Eğer üretimde avantajımızı sadece dövizdeki pariteler üzerine, işte dolarla alıp, Euro ile satma gibi pariteler üzerine kuran bir dengemiz varsa maalesef en küçük bir dalgalanmada bu bizim için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Eğer sanayicimiz kendi içinde bir pazar ve döviz çeşitliliğini de olası risklere karşı bu güne kadar olduğu gibi basiretli tüccar olarak davranmışsa bundan minimum etkileniriz. Ama bu temenniden ileri şuanda özellikle Euro’nun fazla değer kaybetmesi sebebiyle yüzde 45 ihracat yaptığımız pazarın toplam belki ihracat rakamlarının parasal değerinde değişme olmayabilir, ama karlılık noktasında bizi çok uzun vadede olmasa da, orta vadede negatif etkileyeceğini maalesef bekliyoruz.” şeklinde cevap verdi.

AVRUPA’YA İHRACAT YÜZDE 56’LARDAN 45’LERE KADAR İNDİ

"Avrupa’ya ihracat 2015 yılında bu yüzde 45’ler düzeyini korur mu? Beklentiniz nedir?" sorusuna ise Nail Olpak, şöyle cevap verdi: "Ticarette en fazla ve en kolay ticaret en yakın coğrafyanızla gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bakımdan Avrupa pazarı da özellikle gelişmiş bir Pazar olmasından dolayı bizim önceliklerimiz içinde. Yüzde 45’lik payın her ne kara Euro’da ki dalgalanma bizi olumsuz etkilese de daha sonra bir şekilde yukarı doğru tırmanacağı beklentisindeyim. Eğer Avrupa kendi içinde ki deflasyon riskini aşabilirse. Bu sadece bizim satışımızdan kaynaklanmıyor, bizim pazarımızın ne olduğuyla da ilgili. Eğer Euro’da bir dalgalanma olmasaydı da Avrupa kendi içinde deflasyona doğru giden bir tablo yaşasaydı bizim ihracatımız yine artmazdı."
dur, ama çözüm her halükarda bu sistemin içinde tartışılarak ve Türk vatandaşının özgür iradesiyle oyuyla oluşturulacaktır."