Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Genel seçimler öncesinde iş dünyası bekleme politikası izliyor. İş dünyası mevcut stoklarını tüketerek, yatırımlarını ertelemektedir. Ocak ayında sanayi ve hizmet sektörünün, stoklar alt endekslerinde görülen sırasıyla 6,0 ve 11,83 puanlık azalışlar da bunu destekler niteliktedir." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, dernek tarafından her ay sonunda kamuoyuyla paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi Verilerini(SAMEKS) Bursa’da açıkladı. Olpak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, ''Yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, ocak ayına bakıldığında sanayi endeksi önceki aya göre 13,93 puanlık bir düşüşle 43,6 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre Ocak ayın içinde 50 baz puanın altına inmiş ve 2,28 puan azalma göstererek 48,53 puana inmiştir. Yine hizmet endeksinin alt bileşenlerine bakıldığında stoklarda 11.83 puanlık bir azalma olmuş ve stok azaltma yoluna gitmiş. 3.17 puanlık düşüşle önemli bir rol oynamış. İç hacminde 3,06 puan, istihdamda 1,45 puanlık azalışlar görüyoruz hizmet endeksinde ocak ayında. Bileşik Endesk önceki iki yılın Ocak ayında olduğu gibi, 2015 yılının Ocak ayında da 50 baz puanının altına düşerek 47,1 puan olarak ölçülmüştür. Bu da arzu etmediğimiz bir endekstir." dedi.

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten Nail Olpak, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Olpak, "Yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 13,93 puanlık bir düşüşle 43,64 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 2,28 puan azalma göstererek 48,53 puana inmiştir. Önceki iki yılın Ocak ayında olduğu gibi, 2015 Ocak ayında da 50 baz puanının altına düşerek 47,11 puan olarak ölçülmüştür." dedi. Kış aylarında, mevsimsel koşulların etkisiyle gözle görülür bir düşüş olduğunu belirten Olpak, “Başta inşaat, sanayi ve ulaştırma sektörleri olmak üzere; birçok sektörün üretiminin yavaşlaması, SAMEKS’in üretim ve istihdam alt endekslerindeki düşüşün en önemli belirleyicisi olmuştur.” diye konuştu.

"DÖVİZDEKİ DALGALANMA TÜRKİYE İÇİN BAM TELİ"

Türkiye’nin dövize karşı bir hassasiyet sürecinin bam teli olduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, şöyle devam etti: "Dövizdeki en küçük değişim kafalarda acaba nerelere gidebilir gibi soruları hatırlayalım. 5 Nisanda yaklaşık iki katın üzerinde artışların, 2001 yılında iki katın üzerinde artışların, yani yüzde 200’lerin üzerinde artışların yaşandığı bir Türkiye’de 3-5 puanlık artışları bile kafalarda acabaları soru işareti olarak tutmaktadır. Bizim yorumumuz ocak ayındaki özellikle dövizdeki yaşanan dalgalanmanın satın alma müdürleri üzerinde ki böylesi bir negatif etki uyandırdığı şeklidedir. Temennimiz elbette bu veri şubat ve mart ayında da kendisini sanayi üretiminde negatif olarak bir miktar gösterecektir ama temennimiz daha fazla uzayarak gitmemesidir.” dedi.

Küresel pazarda yaşanan durgunluğun Türkiye ekonomisi üzerine etkilerinin sürdüğünü vurgulayan Olpak, "Bilhassa Avro Bölgesi’nde artan deflasyon riski ve düşük büyüme problemi; ihracat yönüyle ağırlıklı olarak Avrupa ile çalışan Türkiye sanayisini olumsuz etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.

2015 Haziran ayında gerçekleştirilecek olan genel seçimler öncesinde iş dünyasının bekleme politikası izlediğini söyleyen Olpak, "İş dünyası mevcut stoklarını tüketerek, yatırımlarını ertelemektedir. Ocak ayında SAMEKS Sanayi ve Hizmet Sektörü’nün, stoklar alt endekslerinde görülen sırasıyla 6,0 ve 11,83 puanlık azalışlar da bunu destekler niteliktedir. İç talebin yeterli seviyede olmaması da ocak ayında SAMEKS’in üretim alt endekslerinde yaşanan düşüşe işaret etmektedir. Yılın 3. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yalnızca yüzde 0,2 artış gösterebilen iç talep, üretimin; ekonominin potansiyelinin altında seyretmesine neden olmuştur.” dedi.

FAİZ İNDİRİMİNİN DEVAM ETMESİ DURUMUNDA YATIRIM VE SANAYİ ÜRETİMİ ARATACAKTIR

Faiz indiriminin üretimde artıya neden olacağını anlatan MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), 20 Ocak’ta aldığı pisayasa beklentilerinin altında kalsa da 50 baz puanlık indirimin ve bundan sonrada bu indirimin devam edeceği beklentisinin de bundan sonraki faiz indirimi kararının iç piyasaya yansıması ve indirimin önümüzdeki aylarda da sürmesi durumunda, artan yatırımlar ile birlikte sanayi üretimi ve hizmet sektörüne yansıması beklenmektedir."