Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), mart ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini Aydın'da açıkladı. SAMESK’in kısaca "İşler nasıl?" anlamına geldiğinin tespit edildiği belirten MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, “Mart ayı verileri sanayi sektöründeki firmaların yüzde 58,56, hizmet sektöründe bulunan firmaların yüzde 56,58’inin iyi gittiği yönünde. Bu rakam, son 17 ayın zirvesinde. Geçen aya göre işler iyi gitti diyenlerin oranı yüzde 9,76 arttı." dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı Demirbaş, "Mart ayında yaptığımız çalışmada toplanan verilerde bu ay sanayi endeksi, önceki aya göre 9,15 puanlık artışla 58,56 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 9,76 puanlık artış göstererek 55,69 puana yükselmiştir. Bileşik endeks, mart ayında 50 baz puanın üstüne çıkarak 56,52 puan olarak ölçülmüştür. Mart ayındaki 56,52 değeriyle son 17 ayın en yüksek değerine ulaşan SAMEKS, iki ay sonra tekrar 50 baz puanın üstüne çıkarak ekonomide canlılığa işaret etmiştir." açıklamasını yaptı.

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıda açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de SAMEKS sonuçlarını değerlendirdi. Türk ekonomisinin ihracattaki düşüş, dolardaki ve petroldeki yükselişe rağmen iyi olduğunu söyledi. Enflasyon ve işsizlik oranındaki artışa dikkat çeken Özdemir, açıklanan 2,9 büyümenin gayet iyi ve moral düzeltici, dünyanın ekonomik konjonktörü içerisinde iyi bir rakam olduğunu belirtti. Enflasyon ve işsizlikte ise artış olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye ekonomisi verileri, TÜİK tarafından iki ay geç açıklanıyor. Bu veriler, Türkiye’de yatırım yapacaklar için gösterge değil. Bizim yaptığımız, özellikle SAMEKS verileri önemli ve yakından takip ediliyor. Bu, ekonomik veri ve takip açısından son derece kritik. Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve çevremizdeki olaylar büyümemizi yavaşlattı. En önemli problemlerimizden bir tanesi, yeterli miktarda sermaye birikimimizin olmaması. Türkiye’nin dışında meydana gelen olaylar, Türkiye ekonomisini de ciddi şekilde etkilemeye başladı. İhracatımızda düşüş var. Ekonomimizde, dolardaki ani dalgalanmanın etkisi fazla ve ekonomimizi kısıtlıyor. Dolardaki ve petrol fiyatlarındaki artış, enflasyonun artmasında etkili oldu. İhracatta dış faktörlere rağmen ciddi gerileme yok ama özellikle komşu ülkelerimizdeki sorunlar nedeniyle buralara ihracatımız önemli ölçüde azaldı ama Türkiye ekonomisi için ciddi bir problem olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mart ayında Türkiye ekonomisi toparlanma sürecindedir.” dedi.

Türk ekonomisinin, dış yatırımcı çekme ve ihracat anlamında halihazırda kırılgan olmadığını belirten Özdemir, ülkede bulunan yabancı bankalardan gidenler olabileceği gibi gelenler de olabileceğini söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, “Yabancı sermaye çekme, Türkiye’deki yatırımları teşvik etme noktasında da önemli başarılar elde etti ama görüyoruz ki Türkiye’nin dışında meydana gelen olaylar, Türkiye ekonomisini de ciddi şekilde etkilemeye başladı. 2014 yılının büyümesi 2.9, gayet iyi. 2,7 ile 2,8 tahmin ediyorduk. Avrupa ülkelerinin hemen hiç büyümediği bir ortamda 2,9, gerçekten moral düzeltici diyelim. Dünyanın bu sıkıntılı ortamında bulunmamıza rağmen böyle bir ekonomik büyüme, bizim açımızdan son derece önemli. Tabii enflasyon bir miktar yükseliyor. Özellikle kış şartlarından dolayı enflasyonda bir miktar artış var. İşsizlikte bazı artışlar söz konusu. Onun dışında çevremizde meydana gelen bazı sıkıntılar dolayısıyla, işte Rusya, Ukrayna, yeni Yemen vesaire, Suriye, özellikle Irak konusunda, çevremize yaptığımız ihracatlar konusunda ciddi kısıtlamalar meydana geldi. O bakımdan ihracatımızda son birkaç çeyrektir bazı düşüşler söz konusu ama demek ki büyüme noktasında çok daha dramatik bir nokta söz konusu olmadı. Türkiye ekonomisinin en kırılgan olduğu cari açık, daha makul bir noktaya doğru ilerliyor. Bu anlamda, Türkiye ekonomisi anlamında çok ciddi bir problem olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.

SAMEKS açıklamasına, MÜSİAD Aydın Şube Başkanı Hakan Yıldırım ve üyeleri de katıldı.