Adana Toroslar Federasyonu (ATF) öncülüğünde düzenlenen "Kozan'da Yetişen Narenciyenin Pazarlanması" konulu seminerde, narenciye üretimindeki acı gerçek vurgulandı. Seminerde konuşan, Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özkan, pazarlama sıkıntısı nedeniyle ürünün elde kaldığını belirtti. Özkan, "Narenciye hasadının yarısı çöpe gidiyor." dedi. Seminerde yapılan konuşmalarda, narenciye ürününün değerlendirilmesi için “şirketleşme” tek yol olarak gösterildi.

Kozan Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen seminere Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Duru, Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Çürük, Kozan Ticaret Odası Başkanı Hilmi Baysal, Kozan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yağan, Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri öğretim görevlisi Doç. Dr. Okan Özkan, Adana Toroslar Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır,Yönetim Kurulu Üyeleri Oya Işık, Hamza Farsak ve Abdullah İspir, Kozan Ziraat Bankası İkinci Bölge Satış ve Performans Sorumlusu Yaşar Kahraman ile üreticiler katıldı.

Doç. Dr. Okan Özkan, "100 ton ürün hasat edebiliyorsak, 50 tonunu çöpe atıyoruz. Çünkü pazarlamayı bilmediğimiz için ürün elimizde kalıyor. Bunun milli ekonomiye de yansıması negatif oluyor." dedi. Üreticilere, "Dağınık yapıdan bileşik yapıya gitmeniz gerekiyor. Bir şirket kurup yönetime işi bilen insanları getirip farkındalık yaratmalısınız.” önerisinde bulunan Özkan, “Kozan bal tesisini örnek alarak bir soğuk hava ve paketleme tesisi yapmalısınız. Narenciye en çabuk bozulan üründür. Narenciyeyi soğuk hava depolarında saklamanız gerekmektedir. Biran önce çeşit dinamiğini ve hasat sonrası kayıpları azaltmanız için bileşik yapıya geçmeniz gerek." diye konuştu.

"ÜRETİCİLER BİR ARAYA GELİP ŞİRKET KURMALI"

Toroslar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Oya Işık ise şunları söyledi: "Kozan ekonomisine sorunlarına katkı getirmek amacıyla bu semineri tertip ettik. Üreticiler bir araya gelip şirket kurmadıkları sürece bu toplantıların hiçbir amacı olmaz. Biran önce bileşik yapıya geçilip Kozan’ın kalkınması lazım."

Daha sonra söz alan Toroslar Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır ise şöyle konuştu: "Biz Toros Federasyonu’nu kurarken özellikle Saimbeyli, Tufanbeyli, Kozan gibi çok fazla sahibi olmayan ancak kendi içerisinde de bu sorunlara çözüm bulamayan ilçelere farkındalık oluşturmak amacıyla bu yola çıktık. Şu an geldiğimiz noktada birlik başkanlarımızın desteğini alıyoruz. Şirket kurulması için her desteği vermeye hazırız. Kozan’da bir üretici batarsa, bütün Kozan batar. Bu bilinçteyiz. Biran önce şirketleşme yapılması gerekiyor."