Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü'nün '13. Başvuru Çağrı Dönemi' sonunda teslim aldığı projelerin toplam yatırım tutarı bir milyon 404 bin 315 lira oldu. Bu yatırımlara 702 bin 157 lira hibe desteği ödenecek.

TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, sona eren 13. Başvuru Çağrı Dönemi sonunda proje sunan 68 yatırımcı ile sözleşme imzalandı. Teslim alınan projelerin yatırım tutarı bir milyon 404 bin 315 lira, kurum tarafından sağlanacak hibe miktarı ise 702 bin 157 lira oldu. Nevşehir’de 2012 yılında kurulan ve 2013 yılında proje kabulüne başlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri, et ve süt işleme tesisleri, otel, restoran, tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği desteği ile şehrin tarım yelpazesine yeni ürünleri kattı. Bu ürünlerin yetiştiriciliği için gereken tüm makine ve ekipmanlara verdiği KDV ve ÖTV’den muaf olarak yüzde 50 hibe desteği ile desteğe tabii bitki yetiştiriciliği alanlarında modern tarımın gerektirdiği tüm işlemlerin yapılmasına imkan sağlayarak birim alandan elde edilen verimin, kalitenin artmasına da katkı sağladı.

ALTERNATİF ÜRÜNE İLGİ ARTTI

Şehirde daha önce ekimi çok fazla olmayan aspir, çemen, çörekotu, kimyon ve sarımsak gibi tıbbi ve aromatik bitkiler kategorisinde yer alan ürünlerin yetiştiriciliğine olan ilgi, sağlanan bu desteklerle her geçen gün artıyor. Bu artış birkaç ürüne mahkum olan alanların daha verimli bir şekilde değerlendirmesine katkı sağlamasının yanında, tarımsal konularda alternatif ürüne yönelimin önünü açtı. 2013 yılından itibaren 4 bin 105 dekar alanda aspir, bin 170 dekar alanda kimyon, 215 dekar alanda sarımsak, 120 dekar alanda çörekotu ve 18 dekar alanda ise çemen yetiştiriciliği için destek sağlandı. 2013 yılından günümüze kadar desteklenen bahse konu bitkilerin toplam yetiştirildiği alan 5 bin 628 dekara ulaştı. Bugün itibari ile halen sözleşme imzalama süreci devam eden projeler de bulunuyor. Bu alanlarda yetiştirilecek bitkilerin mekanizasyonu için toplam 161 adet traktör, 413 adet ise makine- ekipman (römork, pulluk, diskaro mibzer, pulverizatör v.b) destekleri verildi. Yapılan bu desteklemeler ile giderek önemi artan tarım arazilerinin verimli ve daha fazla gelir getirici ürünlerin yetiştiriciliğinde kullanılmasına önemli katkılar sağlandı.

Hayvancılık, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayii, turizm konularında destek veren TKDK, Nevşehir’de tarım alanında faaliyet gösteren üreticilere bu destekleme konusunda da hizmet etmeye ve bu sayede ilde tarımının biraz daha zenginleştirilmesine, aynı zamanda daha modern tarım tekniklerinin kullanılmasının yaygınlaştırılmasını hedefliyor.