ABD'nin New York şehrinde asgari saatlik çalışma ücretlerinin 15 dolara çıkartılması önerisi yapıldı.

New York Valisi Andrew Cuomo tarafından mayıs ayında kurulan 'Ücret (saatlik) Kurulu', New York şehrinde başta olmak üzere bütün eyalette asgari saatlik çalışma ücretlerinin 15 dolara yükseltilmesini önerdi.

New York’taki 'Ücret Kurulu', yüzlerce insanla yaptığı görüşme sonrası, saatlik ücretlerin kademeli olarak 15 dolara yükseltilmesini önerdi. Son iki yılda New York’ta asgari saatlik çalışma ücreti 7,25 dolardan 8,75 dolara yükseltilmişti. Bu rakam yıl sonuna kadar 9 dolara yükseltilecek. Vali Cuomo’nun isteği üzerine çalışmalara başlayan kurul, New York şehrinde 2018 yılının sonuna kadar saatlik ücretlerin 15 dolara yükseltilmesini önerisinde bulundu. Kararın, Temmuz 2021’e kadar tüm eyalette geçerli olması teklif edildi. Teklifin resmi olarak Çalışma Komisyonu’na sunulmasından sonra 45 gün içinde kabul edilip edilmediğine karar verilmesi gerekiyor.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, alınan kararı överek, saatlik ücretlerin tekrar güncellenmesi için yardımcı olmaya çalışacağını söyledi. New York’un uzun zamandır ücret artırımını yakalayamadığını belirten Blasio “Fast food çalışanlarına yönelik alınan bu karar amaca ulaşmak için kritik bir adımdır. Çünkü bu artış, New Yorkluları, yoksulluktan kurtarmak ve ekonominin harekete geçmesi için hayati bir durumdur.”dedi.

Ücret artış önerisi bazı sivil toplum örgütleri ve çalışanlar arasında tarihi bir adım olarak nitelenirken, iş dünyası ise New York ekonomisinin bu artıştan zarar görebileceği uyarısında bulundu. Önerinin kabul edilmesi halinde New York’taki 60 bin’den fazla işçinin çalışma saat ücretleri artırılacak.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Los Angeles Şehir Meclisi, saat ücretini beş yıl içinde aşamalı olarak 15 dolara yükselten tasarıyı kabul etmişti.
Şehir Meclisi, yaptığı oylama sonunda, 2020 yılı Haziran ayına kadar saat ücretinin 9 dolardan aşamalı olarak 15 dolara yükseltilmesine kararını vermişti.


Geçtiğimiz aylarda Los Angeles, New York, Washington başta olmak üzere birçok şehirde saatlik ücretlerin 15 dolar olması için eylemler düzenlenmişti. Wal-Mart, Target, T.J Maxx, Marshalls ve HomeGoods gibi şirketler, saatlik ücretlerini kademeli olarak yükselteceklerini duyurmuşlardı.