Norveç İstatistik Kurumu’nun (NTB) yaptığı araştırmaya göre, İsveç’ten Norveç’e çalışmak için gelenlerin sayısı devamlı artıyor.

Petrol, doğal gaz ve balık zengini olan Norveç, Avrupa’da patlak veren ekonomik krizden çok etkilenmedi. Özellikle devletin oluşturduğu petrol fonu, kriz döneminde Norveç’in can simidi oldu. Bu yüzden Norveç, işçi göçü konusunda özellikle komşusu İsveç için cazibe merkezi oldu. Norveç, 1995’ten bu yana İsveç’ten göç almaya başladı. Bu oranın, son 20 yıl içerisinde yüzde 166 arttığı belirtiliyor.

Norveç İstatistik Kurumu’nun (NTB), İsveç’ten Norveç’e çalışmak için gelenlerin oranına ilişkin yaptığı araştırma, oranın, özellikle 2000’den itibaren devamlı arttığını gösteriyor. Buna göre, İsveç’ten Norveç’e çalışmak için gelenlerin sayısı 2003’te 25 bin 571 iken, 2008’de 47 bin 302, 2013’te ise 55 bin 103’e yükseldi. Ancak çalışanların devamlı Norveç’te ikamet etmediği, sadece 6 ay çalışıp ülkelerine geri döndükleri kaydediliyor.

İstatistikte, İsveçlilerin Norveç’te seçtiği mesleklere de yer veriliyor. Yüzde 4,1 oranla en az seçilen meslek grubu sağlık-sosyal sektörleri; yüzde 32,7’lik oranla geçici büro işleri ise en çok rağbet gören alanlar olarak belirtiliyor. Bu oranın yarısının ise 30 yaş altı olduğu ifade ediliyor. Restorant-kafeterya meslekleri ise ikinci sırada yer alıyor. Verilerde göze çarpan diğer bir detaya göre, Norveç’e gelen her 3 İsveçliden 2’si başkent Oslo dışını tercih ediyor.