Ekonomi Bakanlığı’nın uluslararası doğrudan yatırım verilerine göre, 2015 yılı Ocak ayında 1 milyar 791 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Türkiye’de Ocak ayında 163 uluslararası sermayeli şirket kuruldu, 12 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi Ocak ayında 1 milyar 599 milyon dolar düzeyinde oldu. Sermaye girişinin 735 milyon doları elektrik, gaz ve su sektöründen ve 334 milyon doları ulaştırma, haberleşme ve depolama sektöründen geldi. Bir milyar 599 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 761 milyon dolarlık bölümü diğer Avrupa ülkeleri, 427 milyon dolarlık bölümü Asya ülkeleri ve 410 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Türkiye’de 2015 yılı Ocak ayında 163 adet uluslararası sermayeli şirket kuruldu, 12 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Ocak ayında, 175 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, ulaştırma, haberleşme ve depolama ile gayrimenkul kiralama, iş faaliyetleri ve imalat sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer aldı.

Ocak ayında kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 8 adet uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşti. Bu şirketlerin 4 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 2 adedi imalat sanayi, birer adedi ise inşaat ile ulaştırma, haberleşme ve depolama sektörlerinde faaliyette bulunuyor.
Ocak ayında kurulan 175 adet uluslararası sermayeli şirketin, 52 adedi AB ülkeleri, 97 adedi Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 13 adedi ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

TÜRKİYE’DEKİ ULUSLARARASI SERMAYELİ ŞİRKETLER

2015 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 35 bin 390 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu. Altı bin 309 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Toplamda 41 bin 699 adet uluslararası sermayeli şirket ülkemizde faaliyette bulunuyor. 41 bin 699 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi. 41 bin 699 adet uluslararası sermayeli şirketin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 19 bin 391 adet ile birinci sırada yer aldığı görüldü. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 6 bin 54 adet şirket ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere (2 bin 774 adet) ve Hollanda (2 bin 444 adet) izledi. Uluslararası sermayeli şirketin illere göre dağılımına bakıldığında; İstanbul ilinin 24 bin 612 adet ile birinci sırada yer aldığı görüldü. İstanbul ilini Antalya (4 bin 444 adet), Ankara (2 bin 514 adet) ve İzmir (2.121 adet) illeri takip etti. İstanbul ilinde faaliyette bulunan 24 bin 612 adet uluslararası sermayeli şirketin başta toptan ve perakende ticaret (9 bin 499 adet) olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (3 bin 971 adet) ve imalat sanayi (3 bin 400 adet) sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

YATIRIM PROJELERİ

2015 Ocak ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 24 adet proje kapsamında yaklaşık 10,3 milyar ABD doları tutarında yatırım yapılması öngörüldü. 24 adet Yatırım Teşvik Belgesinin 13 adedi imalat, 5 adedi hizmetler, 5 adedi enerji ve 1 adedi madencilik sektörlerinde düzenlendi.