Başbakan Binali Yıldırım, 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı’nı (OVP) açıklaması üzerine MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yazılı olarak değerlendirme yaptı. Olpak, “Türkiye ekonomisi yılın 2’nci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüyerek pozitif büyüme performansını kesintisiz 27 çeyreğe çıkarmıştı. Bununla birlikte, yılın ilk yarısında sağlanan yüzde 3,9’luk büyüme oranının, bir önceki Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen yüzde 4,5 oranındaki yılsonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içerdiğini daha önce de ifade etmiştik. Bu bağlamda, 2016-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2’ye çekilmesinin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini, hatta ivmesini artırarak 2017 için öngörülen yüzde 4,4’lük büyüme hedefini aşacağını düşündüğünü belirten Olpak değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle son iki ayda azalma eğilimine giren tüketici fiyatlarındaki artış, 7,5 puanlık yılsonu enflasyon hedefinin zaten herhangi bir revizyona ihtiyacı olmadığına işaret etmişti. Bununla birlikte 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalan ihracat ve yüzde 7,2 oranında azalan ithalat, dış ticaret rakamlarına yönelik önceki programda yer alan tahminlerde revizyonu zorunlu hale getirmişti. 2016 yılının Ağustos ayında yüzde 7,7 artan ihracat ve yüzde 3,7 artan ithalatla birlikte, kalan 4 ayda dış ticaretin ivme kazanacağını ve güncel OVP kapsamında öngörülen hedeflerin tutturulacağını düşünüyoruz.
Yeni Orta Vadeli Program, Türkiye ekonomisinin hedeflerinden vazgeçmediğini göstermekte, kendisine yöneltilen bütün iç ve dış tehditlere rağmen yapısal reformların hayata geçirileceğine ve belirlenen büyüme stratejisinin kararlılıkla uygulanacağına işaret etmektedir” diye konuştu.