Antalya bölgesinde aktif turizm sezonunun 15 Kasım'da sona ermesi turizmcileri kara kara düşündürüyor. Sezon bitiminde 585 bin yatak kapasitesine sahip Antalya'da otellerin doluluk oranı yüzde 85'den yüzde 35'e düşüyor. Bölge destinasyonunda turist azlığı nedeniyle otellerin yüzde 60'ı nisan ayının ilk haftasına kadar konaklama tesislerini kapalı tutuyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bölgelerinde Rus turist kaybının yüzde 16 olduğunu söyledi. Turizmciler için 2015'in kayıp yıl olduğunu belirten Aydoğan, "Bu sezon önemli ölçüde Rus turist kaybı yaşadık. Avrupa turist kaybımız olmadı ama fiyat indirimi nedeniyle yüzde 40 seviyesinde turizm gelir kaybımız oldu. İki ay sonrası Antalya bölgesinde ölü sezon tabir edilen döneme girecek. Bu dönemde konaklama tesislerinin yüzde 70'i kapanacak. Kış döneminde açık olan otellerde yüzde 40 kapasiteyle ancak çalışıyor. Bölgemizin en önemli sorunu turizmi 7 ayla sınırlı olması ve turizm çalışanlarının 5 ay çalışamaması. Bu sorunu 2 ay sonra turizm sektörü temsilcilileri ve turizm çalışanları yine yaşayacak." diye konuştu.

ÖLÜ SEZONDA OTELLERİN YÜZDE 65'İ KAPANIYOR

Kışın otellerin açık kalma oranının yüzde 35 olduğunu, yüzde 50 ve üzerinde tutmak için başta Almanlar olmak üzere Avrupalı emekli turistlerin bölgeye çekilmesi noktasında çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Aydoğan, "Antalya genelinde 200 bin, Manavgat bazında ise 60 bin turizm çalışanı istihdam ediliyor. 60 bin turizm çalışanının 45 bini kışı açıkta kalıyor. Bu rakam çok büyük. Kışın bölgemizde alternatif turizmi canlı tutarsak bu rakamı 20 bine çekebiliriz. Yüzde 55'ini Alman turistler oluşturuyor. Avrupalı emekli turistler sonbaharda Antalya'ya tatile gelmeyi seviyor. Kışın Batı Avrupa ve İskandinav ülke emekli turistleri bölgemize çekmeliyiz. Emekli turistleri bölgemize çekersek otellerin açık kalma oranını yüzde 35'ten yüzde 60'a çıkarabiliriz. Bunun çalışmaları da şimdiden yapılmalı. Turizm 7 aydan 12 aya çıksın demekle çıkmıyor. Bunun altyapısı var, tanıtım çalışması yapılması gerekiyor. Özellikle Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya, İngiltere ve İskandinav ülkelerde sıkı tanıtım çalışması yapılmalı." sözlerini kaydetti.

Kış döneminde yaşlı turistlerin bölgeye 20 günlük, bir aylık, 45 günlük, 2 aylık ve 2,5 aylık şeklinde geldiğinin altını çizen Aydoğan, şimdiden bölge destinastonunda kış turizmi canlılığı oluşturmak için 250 bin Avrupalı emekli turistin bölgeye çekilmesi için çalışması yapılması gerektiğini ifade etti.