SGK prim sorgulama işlemi emekliliği bekleyen vatandaşlar tarafından online olarak kolayca yapılmaktadır. SSK ve SGK sorgulama hizmeti nasıl kullanılır? Hizmet dökümü ve sigorta primleri nasıl öğrenilir? Vatandaşlar Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan emeklilik tarihini öğrenebilir ve emeklilik tarihinden itibaren ne kadar maaş alacağını sorgulayabilir. İhtiyacı olan vatandaşlar rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir.  Prim sorgusu yapılabilir, sağlık karnelerinin ne durumda olduğu sorgulanabilir.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı devlet hizmetidir. Bu bakanlığa bağlıdır ve bu çatı altında vatandaşların sosyal güvenliğini güvence altına almaktan sorumludur. Bu maksatla uzun senelerdir vatandaşlara hizmet vermektedir. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşlara sosyal güvence sağlarken günümüzün gelişen teknolojik yapısından ve küreselleşen dünya hizmetinden de geri kalmamayı hedefliyor. Bu şekilde SSK ve SGK kurumları aynı zamanda WEB ortamında da vatandaşların birçok ihtiyacını karşılamaya yönelik devlet hizmeti sunmaktadır.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

SGK, yani kısaltılmamış haliyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun temel amacı kazançları azalan, zor durumda kalan vatandaşların başkasına muhtaç olmadan yaşamını idame ettirebilmesini sağlamaktır. Yaşam ihtiyaçlarını giderme amaçlı kurulmuştur. Sosyal Güvenlik Hizmeti'nden yararlanan vatandaşların herhangi bir şekilde karşılaştığı sosyal risklerin sonucundaki ödemeyi devlet öder. Ve aynı zamanda  Sosyal Güvenlik Hizmeti'nden yararlanan vatandaşların  başına gelen hastalık ya da kaza gibi durumlarda da hastanelerden ücretsiz yararlanma durumu vardır. Ayrıca günü/primi olan çalışanlar emekli maaşlarından  Sosyal Güvenlik Hizmeti'nden yararlanıyorsa, alabilir.

SSK VE SGK GÜVENCELERİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

SSK ve SGK hizmetinden yararlanan vatandaşlar pek çok konuda sosyal alanda kendini güvence altına almış olur. Ülkemizde bu kurumların sayesinde çalışan ya da çalışmayan her kesimden vatandaş kendini korunaklı hisseder, yaşamak için bir güvence bulur. Devletin politikalarından ve uygulamalarından yol izleyerek ilerleyen SSK ve SGK kurumları bu politikalar ile vatandaşların yaşam kalitesini artırmak ile mükelleftir. SSK ve SGK hizmetleri güvenceleri çok önemlidir çünkü bu politikalar sayesinde vatandaşlar yalnızca ekonomik manada güvence altında olmuyor. Ekonomik güvencenin yanı sıra iş ve sağlık alanlarında da vatandaşı güvence altına almayı hedefleyen politikalardır. Çeşitli hastane işlemlerinin yanı sıra önemli ilaçların, ilaç indirimleri konusunda da SSK ve SGK'da hizmet alabilirsiniz. İş alanında ise prim sorgulama işe giriş ve hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetleri Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan faydalanarak öğrenebilirsiniz.

Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sorgulama İşlemleri İle Elde Edilebilecek Bilgiler Nelerdir?

Sosyal yaşama dair güvence altında olmanız gereken tüm önemli alanlar konusundaki hizmetleri bu kurumlardan sağlayabilirsiniz. Bunları açımlamak gerekirse;
Vatandaşlar Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan emeklilik tarihini öğrenebilir ve emeklilik tarihinden itibaren ne kadar maaş alacağını sorgulayabilir.
İhtiyacı olan vatandaşlar rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir
 Prim sorgusu yapılabilir, sağlık karnelerinin ne durumda olduğu sorgulanabilir

Hizmet dökümü bilgilerini alabilirler

Vatandaşlar ayrıca emeklilik sorgusu da yapabilir ve SSK’ya kayıtlı gün sorgulayabilirler
Vatandaşlar sosyal güvenlik ve sigorta hakkında güncel sigorta bilgilerini görüntüleyebilirler
Hizmet süresini ve toplam kazancı görüntüleyebilirler
Prim ödemeleri ve prim ödeme gün sayılarını öğrenebilirler
İşe ilk girdikleri günü ve son olarak çıktığı tarihleri görüntüleyebilirler.

SGK’ nın Sorumlulukları

Vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamak için kurulmuş olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görev ve yükümlülükleri 5502 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde belirlenmiştir. Belirlenen yasalar uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görevleri şöyle sıralanmıştır:

Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.

Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve Uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.

Sosyal güvenlik alanında, kamu idareleri arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlamak.
Bu Kanun ve diğer kanunlar ile Kuruma verilen görevleri yapmaktır.

SGK Sorgulama İşlem,

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan T.C. kimlik numaranızı kullanarak kişisel bilgilerinizin durumunu kolaylıkla takip edebilirsiniz. SGK'nın resmi sitesinde sigortanızın yatıp yatmadığını, 12 aylık süredeki SGK primlerinizi sorgulayabilirsiniz. Primlerinizin son durumunu öğrenmeye kadar birçok bilgiyi şifreli ya da şifresiz biçimde sorgulayabilirsiniz.