Türk organik çekirdeksiz üzümünün dünya piyasasında rekabet gücünü arttırmak amacıyla çalışma başlatıldı. Bunun için Türkiye ve Almanya çift taraflı işbirliği projesi uygulandı. Proje çerçevesinde İzmir Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen Organik Çekirdeksiz Üzüm Çalıştayı, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde yapıldı.

Burada konuşan İstasyon Müdürü Akay Ünal, “Bakanlık yetkilileri, üniversitelerde bağcılık konusundaki uzman araştırmacılar, üretici temsilcileri ve organik bağcılık sektöründe bulunan şirketlerin yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan bu çalıştayda, çok önemli sonuçların alınacağını umuyoruz. Amacımız, özel sektörün ve çiftçilerin ihtiyaçlarını öğrenmek, araştırma projelerinde ortaklaşa olarak öncelikleri ve uygulamaları belirlemek ve çekirdeksiz üzümle ilgili araştırmalara yönelik bilgi paylaşımlarını sağlamaktır.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk ise üzümün Manisa için çok önemli bir üretim kaynağı olduğunu belirtti. Çekirdeksiz kuru üzüm denildiğinde akla gelen ilk ilin Manisa olduğunu aktaran Öztürk, “Manisa, Türkiye’nin yüzde 94’lük üzüm üretimini karşılayan büyük bir kapasiteye sahip. Tabii bu durum da önemli bir sorumluluğu arkasından getiriyor. Sektör temsilcileri ve diğer kamu kurum ve kuruluş yetkilileri paydaşları ile yapmış olduğumuz bu tür çalıştaylar, konu bağcılık olduğunda bizim için çok önemli bir yer tutuyor. Manisa olarak gerek üzüm konusunda gerekse organik tarım konusunda ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Paylaştıkça daha değerli ve daha büyük işler çıkacağının da bilincindeyiz.” diye konuştu.

Manisa’nın organik tarımdaki yerine de değinen İl Müdür Vekili Öztürk, “Manisa olarak 2013 yılında bin 90 organik tarım yapan işletmeye, 66 bin dekarlık alan için 4 milyon 122 bin TL organik tarım desteklemesi yapıldı. Yine 2013 yılı verilerine göre ilimizde, 22 bin 460 dekar organik bağ alanı mevcut. Organik üretimimizin büyük bir çoğunluğu ise ihracata yönelik yapılıyor. 2014 yılında 2 bin 258 çiftçi ailesi, 139 bin dekar alanda, 53 farklı üründe organik tarım yaptı fakat bu, 513 bin 937 hektar tarım alanına sahip olan ilimiz için yeterli değildir. Bu durumu daha ileriye götürmek için çalışmalarımız devam ediyor. 2014 yılında Zafer Kalkınma Ajansı’nın destekleme programı kapsamında değerlendirdiği 'Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı' projesini hazırladık ve 2015 yılında gerçekleştirdik. Bu projeyle ilgili 17 ilçemizde saha çalışmaları kapsamlı bir şekilde yapılarak, çiftçilerimizin organik tarıma bakış açıları değerlendirildi. 2015 yılının ilk altı ayında da 2 bin 236 çiftçimize organik tarım eğitimi verdik. Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’ın organik tarıma olan yaklaşımı, bu tür çalıştaylar ve projeler yapmamız konusunda gücümüzü daha da arttırıyor.” dedi. Organik tarımın, 20. yüzyıl başlarıyla birlikte ivme kazandığına ve zamanla herkesin önemseyerek yaklaştığı bir konu haline geldiğine değinen Öztürk, “Bu anlamda Türk-Alman projesi çok önemli. Organik tarımı önemsediğimiz, yapılan çalışmalardan net bir şekilde anlaşılıyor. Gelecekte organik tarımın daha da önemli bir yerde olacağı görülüyor.” şeklinde konuştu.