Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi neticesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin petrol ihraç gelirlerinde bu yıl 300 milyar dolarlık düşüş beklendiği bildirildi.
Uluslararası Finans Enstitüsü’nün raporuna göre altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nin birleşik bütçe fazlalığı bu yıl 40 milyar dolara gerileyecek. Bütçe fazlalığı 2014’te 266 milyar dolara ulaşmıştı. Gayri safi milli hasıladaki fazlalık da yüzde 4.6’dan eksi yüzde 7.4’e düşecek.
Raporda ayrıca Körfez bölgesinin büyüme tahmini bu yıl için 0.4 yüzdelik puan düşüşle yüzde 3.4 olarak açıklandı. Petrol harici sektörlerdeki büyümenin ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşeceği kaydedildi.
Enstitü, petrol ihraç eden ülkelerdeki büyümede yavaşlama görülmesi ve bütçe fazlasında düşüş yaşanmasına rağmen düşük petrol fiyatları ile yapısal reformların hızlanmasının ve ekonomilerin çeşitlendirilmesi çabalarının artmasının beklendiğini belirtti.
Bunun yanısıra petrol geliri olmayan ülkelerin düşük petrol fiyatlarından istifade edeceği ve petrol ithal faturalarının azalacağı vurgulandı.
Enstitü, raporun hazırlanmasında Brent petrolünün varil fiyatını 2015 için ortalama 50 dolar, 2016 için 72 dolar olarak hesapladı.