Alman hükümetinin koalisyon ortakları üç ay aradan sonra bu yılın ilk toplantısını düzenledi. Büyük Koalisyon’da çatlağa sebep olan konuları ele alan parti liderleri, ‘Kira Yasası’nda mutabakata vardı. Asgari ücret, enerji iletim hatları gibi diğer tartışmalı konularda karar ertelendi. SPD’nin ‘Kira Yasası’, değişikliklere maruz kalmadan yürürlüğe girecek. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) liderleri Büyük Koalisyon çalışmalarını değerlendirmek için üç ay aradan sonra bir araya geldi.

Başbakan ve CDU Başkanı Angela Merkel, SPD Başkanı Sigmar Gabriel, CSU Başkanı ve Baverya Başbakanı Horst Seehofer, koalisyonda tartışmalı olan konuları ele aldı. İktidar ortakları, SPD’nin yönetimindeki Federal Adalet Bakanlığı’nın kira artışlarına karşı tasarladığı yasa konusunda mutabakata vardı. Yasa, Bakanlar Kurulu tarafından geçen yıl Ekim ayında kabul edildiği şekilde yürürlüğe girecek.

Adalet Bakanı Heiko Maas’ın (SPD) sunduğu yasaya göre, rağbet gören semtlerdeki bir daire yeniden kiralandığında o bölgedeki ortalama kira ücretinden en fazla yüzde 10 daha pahalı fiyata kiralanabilecek. Ancak bu kısıtlama ‘gergin konut piyasası’nın hakim olduğu bölgelerde geçerli olacak. Bu bölgeleri ise eyaletler kendileri belirleyecek. Yasadaki tartışmaya sebep olan konu ise aracıya ödenen komisyonu kimin üstleneceği idi. Yasa tasarısında öngörüldüğü gibi kiralamada aracı olanların komisyonunu aracıyı istihdam eden ödeyecek.

Koalisyon zirvesinde ayrıca diğer tartışmalı konular ele alındı. Yine SPD’nin sunduğu, iktidarın ilk icraatı olan 8,50 Euro’luk asgari ücret konusunda nisan ayının başına kadar değerlendirme yapılması, gereksiz bürokrasinin azaltılması için çözüm önerilerinin hazırlanması kararlaştırıldı. Enerji dönüşümü projesi çerçevesinde kurulması istenen Kuzey-Güney Enerji İletişim Hattı’na CSU lideri Seehofer karşı çıkıyordu. Toplantıda bu konuda nihai karar alınmadı, ama Federal Meclis yaz tatiline ayrılmadan çözüm bulunacağı aktarıldı. Seehofer, elektrik ihtiyacını karşılamak için kuzeyden hat çekmek yerinde Bavyera’da gaz santralleri kurmanın daha faydalı olacağını ileri sürmüştü.

Büyük Koalisyon Zirvesi’nde parti liderlerinin yanı sıra Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD), Birlik partileri Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder (CDU), SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann ve CSU Eyalet Grubu Başkanı Gerda Hasselfeldt hazır bulundu. İktidar ortakları üç ay önceki toplantısında ise büyük şirketlerin yönetim kadrolarına kadın kontenjanı getirilmesini öngören yasa tasarısı üzerine fikir birliği sağlamıştı.