Yer fıstığı sektöründe faaliyet gösteren Başpınar Fıstıkçılık, Osmaniye'de üretilen yer fıstığı yağını OilO markasıyla üretip tanıtımını yaptı.

Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Esvet Başpınar, Türkiye'de yer fıstığı üretiminin 100 bin ton civarında olduğunu belirtip, "Osmaniye olarak ülkemizde üretilen fıstığın yüzde 50'si Osmaniye'de üretilmektedir. Son 3 yıla kadar sadece çerezlik olarak kullanıldı. Daha sonra çikolata sektöründe kullanılmaya başlandı. Üretimin yüzde 5'i ise her iki sektörde de kullanılmıyordu. Biz bu yüzde 5'i yer fıstığı yağı ile ekonomiye kazandırmak istedik. Bunun ülke ekonomisine getirisi 5 milyon dolar civarında olacaktır." dedi.

Uzun bir Ar-Ge çalışmalarının sonunda OilO yer fıstığı yağı markasının tescilini aldıklarını ifade eden Başpınar, "OilO'nun açılımı 'O İl Osmaniye' dir. Ayrıca, Oilo, İtalyanca yağ demektir. Yer fıstığı yağı ısıya dayanıklı olduğundan, bütün yağların içerisinde ön plana çıkmaktadır. Dünyanın her tarafında kızartmalık yağ olarak bilinir. Dünyadaki kaliteli yağ sıralamasında zeytin yağı birinciliği paylaşmaktadır. Yer fıstığı yağında oleik asitlerin bol olmasından dolayı sindirimi en kolay yağdır" diye konuştu.

İLK İHRACAT FİLİPİNLER'E YAPILDI

250 bin dolar maliyet ile ham yağ tesisi kurduklarını belirten Başpınar, "OilO yer fıstığı yağını sadece ülke geneli kullanımı için değil, ihracat için de üretmek istiyoruz. İlk olarak Filipinler'e yaptık." diye konuştu.

Yağ üretiminde yağlı tohumların önemli rolü olduğunu ve Türkiye yağ ihtiyacını karşılamak için dışarıya döviz ödediğini belirten Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halis Arıoğlu da "Bugün Türkiye yılda yaklaşık olarak 2,6 milyon ton yağlı tohum üretirken, yaklaşık 2 milyon ton yağlı tohum da ithal ediliyor. Yine 1,8 milyon ton ham yağ ithal ediliyor. Dolayısıyla yağlı tohum, ham yağ ve işin içine küspeyi de katarsak, petrolden sonra en fazla yaklaşık 3,7 milyar dolar dışarıya para ödüyoruz. Yer fıstığına açıdan baktığımızda, bünyesinde en fazla yağ içeren yağlı tohumların başında yer fıstığı gelmektedir ki; yer fıstığı tohumlarında ki yağ oranı, çeşitlerine göre yüzde 60'lara kadar yükselebilmektedir" dedi.

Yağlı tohum üretimi açısından ve yağ elde edilmesi açısından yer fıstığının çok önemli olduğunu anlatan Arıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün birinci kalite dediğimiz yer fıstığından ekonomik olmaması nedeniyle yağ elde edilmiyor. Neredeyse heba oluyordu diyebileceğimiz 2. ve 3. kalite yer fıstığından bugün yağ elde edilmesi, gerçekten ülke ekonomisi açısından çok önemli." diyerek üretim yapan firmaya teşekkür etti.

Konuşmaların ardından davetlilere yer fıstığı ürünlerinden ikram edildi ve numune olarak yer fıstığı yağı hediye edildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, OKÜ Rektörü Prof.Dr. Orhan Büyükalaca, Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüsamettin Keskiner de katıldı.