Yakın coğrafyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeler turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerden gelen turist sayısının azlığı yüzünden sıkıntılı günler geçiren turizmciler, devletten vergi ve prim kolaylığı bekliyor. Sektörün çatı kuruluşlarından Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, bu dönemde vergi borçlarına erteleme veya taksitlendirme yapılmasını istedi. Bayındır, sektöre sağlanacak kolaylığın dolaylı olarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti.

Vergi ile sigorta primlerinin otellerin en önemli giderleri arasında yer aldığını belirten Timur Bayındır, konuyla ilgili olarak Cihan’a yaptığı değerlendirmede, "Bu aralar sektör sıkıntılı. Seneyi nasıl kapatırız bilemiyoruz." dedi. Buna karşılık Türkiye’de vergi ve sigorta primlerinin hemen ödenmediği takdirde büyük müeyyidelerle karşı karşıya kalındığını dile getiren Bayındır, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler devletin talep ettiği parayı hemen ödeme durumundayız. Peşinen sigorta giderlerini ödemediğimiz, peşinen vergi ödemediğimiz takdirde müeyyide gelir. Devlet paramız var mı, yok mu diye bakmaz. Bu aralar otellerin durumu sıkıntılı. Böyle bir ortamda vergide bir erteleme veya taksitlendirme iyi gelir, otelciye. Tabii Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 8 seviyelerinde, öyle büyük bir oran değil. Ama vergi birikince millet ödemekte güçlük çekiyor, ardından her yerden kısma gayretine giriyor."

Sigorta maliyetlerine de değinen Bayındır, “Burada da indirim olmasa da taksitlendirme veya ertelemeye gidilsin. Turizm istihdam yaratıyor, ödemeler dengesine, milli gelire katkı sunuyor." şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN'IN SEKTÖRE ETKİSİ

Öte yandan turizmciler, Yunanistan'daki gelişmeleri de yakından takip ediyor. Bayındır'ın Yunanistan'daki kriz ve bunun turizm sektörüne etkileri ile ilgili değerlendirmeleri de şöyle:

"Yunanistan için üzgünüm. Ama öbür taraftan bu darlığın içinde hükümet, restoranlarda ve otellerde vergiyi arttıracak gibi. Yüzde 28’den söz ediyorlar. Yunanistan’ın o zaman Akdeniz çanağında rekabet imkanı kalmaz. Yolcu kayar mı, kaymaz mı pek şey dillendirmeyi arzu etmiyorum. Bildiğimiz hakikat var, bütün Yunan adalarına ülkemizden günübirlik gidiş var. Vergi yüzde 20 artarsa bütün fiyatlar yüzde 20 artacak. Dolayısıyla ne olur göremiyorum, bilemiyorum."