Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı azalırken otellerin maliyetleri arttı. Otellerdeki maliyet artışı enflasyonun 4,7 puan üstünde.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre 12 aylık enflasyon yüzde 8,07 oldu. Ancak otellerin maliyetleri enflasyon oranının çok üstünde arttı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) araştırma biriminin yaptığı çalışmaya göre, konaklama tesislerindeki maliyet artışları temmuzda yüzde 12,68 oldu. Otellerin maliyet artışı enflasyonun 4,7 puan üzerinde gerçekleşti.

Son bir yıl içinde maliyeti en fazla artan grup yiyecek oldu. Yüzde 14'lük fiyat artışıyla ilk sırayı alan yiyeceği yüzde 11 artışla içecek grubu takip etti. Temizlik malzemeleri haricindeki tüm kalemlerde maliyet artışları enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

Yiyecek grubunda ise sebze meyvede yüzde 21,73, bakliyat ve unda yüzde 15,28, et de yüzde 15,24, çay ve şekerde yüzde 12,67 fiyat artışı oldu.

MALİYET ARTIŞLARI*

GIDA TÜRÜ        ARTIŞ YÜZDESİ
YİYECEK            14,78
ET GRUBU        15,24
YAĞ GRUBU        5,80
SÜT GRUBU        8,94
BAKLİYAT-UN    15,28
MEYVE-SEBZE    21,73
ÇAY-ŞEKER VB.    12,67
İÇECEK            10,94
TEKNİK SERV.    8,18
ENERJİ-YAKIT    8,38
TEMİZLİK MLZ.    5,71

*Maliyet artışları 12 aylık ortalamalarla hesaplandı.
*Kaynak: AKTOB