Renault’ta başlayan, ardından TOFAŞ, Coşkunöz ve Mako’ya sıçrayan işçilerin zam isyanı beşinci gününe girdi. Fabrikalarında çalışmayarak üretimi durduran işçilerin bekleyişi sürüyor.

TOFAŞ fabrikası içindeki yaklaşık 800 işçinin yanı sıra dışarıda da yüzlerce işçi gece gündüz demeden eyleme devam ediyor. Fabrika önünde sabahlayan işçiler, gündüz de kurdukları derme çatma çadırlar ve ağaç diplerindeki gölgeliklerde bekliyor. Semaver yakarak çay içen işçilere, yoldan gereç araç sürücüleri de korna çalarak destek veriyor. İlçe belediyelerinin yanı sıra hayırseverler de işçilere çorba, gıda ve içecek desteği gönderiyor.

19 MAYIS’I İSTİKLAL MARŞI OKUYARAK KUTLADILAR

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle fabrika önünde toplanan işçiler, birlikte İstiklal Marşı okudu. Engelli çalışanların ise işaret dili ile İstiklal Marşı okuması ve şarkı söylemesi renkli görüntülere sahne oldu.

İşçiler, talepleri yerine getirilene kadar eyleme kararlılıkla devam edeceklerini açıkladı. TOFAŞ işçilerinden Zeki Kırlak, 5 gündür imalatı durdurduklarını hatırlatarak, yönetimin taleplerini ciddiya almasını beklediklerini kaydetti.

“YÖNETİMİN KARARINI BEKLİYORUZ, AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİZ”

Kırlak, şunları söyledi: “Eylemimizi, kimseye zarar vermeden, festival havasında sürdüreceğiz. Tek sıkıntımız içeride kalan 800 arkadaşımız. Elimizden geldiği kadar morallerini yüksek tutmaya çalışıyoruz. Onlar şuanda hapishane gibi bir hayat yaşıyorlar. Dün CEO bir açıklama yaptı. Ama bizim 3 talebimiz var. Birincisi sendikal hakkımızı istiyoruz, istediğimiz sendikaya üye olmak istiyoruz, ikincisi bu olaylardan sonra hiçbir arkadaşımızın işten çıkartılmasını istemiyoruz. Üçüncüsü de ücretlerimizde BOSCH seviyesinde iyileştirme istedik. Bu üçüne de hem olur hem olmaz şeklinde cevap verdi. Ama biz bunları yazılı olarak, noter tasdikli görmeden bunlara itibar etmiyoruz. Aynı şekilde devam edeceğiz. Yönetimin kararını bekliyoruz.”