Türk Standardları Enstitüsü, eşdeğer parça belgelendirmesi için hazırlıklarını tamamladı. Hazine Müsteşarlığının 13 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tebliğ çerçevesinde, 1 Haziran 2015 tarihinde otomotiv yan sanayinde 'Eşdeğer Parça' uygulaması başlayacak.

İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Şu ana kadar on binlerce standart oluşturan TSE, standardizasyon faaliyetlerinin yanı sıra muayene-gözetim, belgelendirme, deney-test ve eğitim faaliyetlerini 1960’tan bu yana yerli sanayinin gelişmesi ana amacı çerçevesinde yürütüyor. Türkiye’de yıllık olarak 70 bini aşkın firmaya 400 binin üzerinde belge veren Enstitü’nün sadece 2014 yılındaki laboratuvar yatırımlarına ayırdığı pay 50 milyon TL’nin üzerinde.

TSE, otomotiv sektörü ile ilgili 2002 yılından bu yana test kuruluşu (MARTOY) ve Onay Kuruluşu (AİTM Hakkında Yönetmelik) olarak hizmet sağlayarak yılda yaklaşık 140 bin belge veriyor. Uluslararası geçerli 1700 adet akredite test kabiliyeti ile sahasındaki en geniş kapsama sahip kuruluş olduğu belirtilen TSE’nin eşdeğer parça belgelendirmesi de bu kapsam ve kabiliyetleri arasında. Diğer taraftan TSE’nin, ülkenin 2023 vizyonunda yer alan yerli otomobil üretimi hedefi çerçevesinde; yerli otomobilin sertifikalandırılması (tip onay) süreci için Otomotiv Test Merkezi projesi ve bölgesel bazda kurulmakta olan Araç Kontrol Merkezi (AKM) çalışmaları da devam ediyor.

Eşdeğer Parça Belgelendirmesine yönelik olarak TSE’nin çalışmaları ise şöyle:

"Eşdeğer Parça Üreticisi Belgelendirme kriterleri
Araç kategorisi bazlı parça sınıflandırmaları,
Sınıf bazında test ve kontroller,
Parça bazında zorunlu mevzuat (yönetmelik ve teknik düzenleme) ve ihtiyarı mevzuat (standartlar),
Test yöntemleri ve sınır değerler,
Laboratuvar / Test yeterlilik karşılaştırmaları,
Sertifika/eşdeğer parça izlenebilirliği için yazılım."