Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Yetkili satıcıda 1 yıl çalışan satış danışmanı 1 puan karlılık getiriyorsa 4 yıl kalan 4 kat fazla getiriyor. İnsanları sistemde tutmalıyız dedi.

Bu yıl "Otomotiv Perakendeciliğinin Geleceği" ana temasıyla düzenlenen "Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Otomotiv Kongresi"nde "Otomotiv Perakendeciliğinde Yeni İş Fırsatları" başlıklı panelde gerçekleşti.

İşin merkezinde insan olduğunu vurgulayan Aybar, müşterilerinin kişisel özellikleri takip edilerek, aradıkları ürünleri göstererek onlara yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Aybar, günümüzde herkesin her an online olduğuna dikkati çekerek, yapılan bir araştırmada insanların yüzde 97'sinin akıllı, hızlı cep telefonu ve interneti "olmazsa olmazları" olarak nitelendirdiğini, dolayısıyla distribütörlerin de yetkili satıcıların da bütün stratejisini bunun üzerine kurması gerektiğini ifade etti.

Dijitalleşmenin yanı sıra nitelikli insan gücünün önemine de değinen Aybar, "Gelen müşteriden daha fazla bilgiye sahip insanlarla çalışmak önemli. Onların eğitimine önem vermemiz lazım. Bu arkadaşların yetişmesine katkı vermeliyiz. Bunun yanı sıra yetişmiş eğitimli insanların sistemde kalması da çok önemli. Yetkili satıcıda 1 yıl çalışan satış danışmanı 1 puan karlılık getiriyorsa 4 yıl kalan 4 kat fazla getiriyor. İnsanları sistemde tutmalıyız" diye konuştu.

- "Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin yüzde 8,4'ü internetten yapılıyor"

Otokoç Otomotiv AŞ Genel Müdürü Görgün Özdemir de uzatılmış garantinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

Günümüzde gitgide yaygınlaşan sosyal medya kullanımına ilişkin şirketlerinin izlediği yol ile ilgili bilgi veren Özdemir, bugün Google'ın 30 milyardan fazla tıklandığına işaret ederek, Türkiye'de 36 milyon internet kullanıcısı olduğunu hatırlattı.

Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin yüzde 8,4'ünün internetten yapıldığını belirten Özdemir, 2025 yılında bu oranın yüzde 25'e ulaşacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Akıllı telefonu satın alma kanallarında kullananların sayısı yüzde 37. Z kuşağı değişik bir nesil, 2000 doğumluları bunun içine katıyoruz. Bu arkadaşlardan Türkiye'de 7 milyon tane var. Bu Z kuşağı önümüzdeki 3 yıl içinde bizim müşterimiz olacaklar. Bu arkadaşların yüzde 77'si internete giriyor ve çoklu alet kullanıyorlar. Dolayısıyla dijital yatırımlar bizim için çok önemli hale geldi. Bu kapsamda biz bütün sattığımız ürünleri web ortamında sergileyebilmek için sanal ortamda 'otokocotomotivcaddesi'ni yarattık ve buraya müşteriler girdiği zaman sunduğumuz bütün ürünleri görecekler, araçları inceleyecekler, bütün işlemleri buradan yapabilecek. Çünkü Z kuşağı geliyor ve onlara bir şey sunmamız lazım."

Altur Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak ise araba alan herkesin yetkili satıcı ile "Ben bu arabayı alırım ama anahtarı alırken patronla resim çektirmem lazım" diyerek pazarlık yaptığını söyledi.

Bu nedenle resim çektirmek için binada durmadan aşağı yukarı inip çıktığını aktaran Albayrak, şunları söyledi:

"Bir arkadaşa indirim yaptık. O, 'Ben buna park şeyi almak istiyorum, o da senin bana hediyen olsun' dedi. Kıramadım, tamam o da benden olsun dedim. En son hanımı dedi ki: 'Abdurrahim bey, sen çok merhametli bir adamsın, depoyu da benim için doldur'. Öyle bir sektördesiniz ki Allah hepinizin yardımcısı olsun. Satış yapan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz bizden çok kazanıyor. Biz yeni arabayı satarken 50 lira kazanıyoruz, onlar 100 lira prim alıyorlar."