Oyun hamurunun hammaddesine uygulanan vergi oranı üretim tarafında şikâyetlere neden oluyor. Oranın indirilmesi talep ediliyor. Let’s marka oyun hamurları ve çocuk boyaları ile bilinen Fima Kırtasiye’nin Genel Müdürü Sıtkı Koçak “Biz hammaddeye yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ödüyoruz, ama ürünü yüzde 8’e satıyoruz. Uygulama aleyhimize. Onun için hammadde vergileri inmeli.“ diyor.



Vergilerin yanında istihdam yüklerinden de yakınan Koçak, şunları kaydediyor:

“Kalifiye eleman bulmak kolay değil. Bunun için teşvik verilmeli. Tabii istihdamda tabloyu olumlu bulmuyoruz. Burada SSK yükleri hemen indirilmeli. Çin’de 100 dolara, Vietnam’da 30 dolara, Hindistan’da 50-100 dolara adam istihdam ediliyor. Hindistan’da devlet yeri geliyor, ‘üret, şura senin, şu adam senin’ diyor. Bütün bunlara rağmen biz kendi ülkemizde üretmekten yanayız. Devlet burada birtakım kolaylıklar yapmalı. Öte yandan üreticinin mekân ile ilgili maliyetleri var. Burada da üreticilere belli bölgelerde yer verilmeli, elektrik ödemelerinde indirim gibi imkânlar tanınmalı. ”


Koçak, bu aralar gümrüklerde beklemelerin arttığına işaret ediyor ve “Daha evvel gümrüklerde sektör ile ilgili güvensizlik vardı. Bu oran yüzde 85 idi ama şu an yüzde 15’e indi. Yine de gümrüklerde ayakkabı veya oyuncak mı yakalandı, bizim sektörümüz töhmet altında kalıyor. Bu gibi olumsuzluklar olduğunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı her ürünü kırmızı hatta gönderiyor. Yeni bir ürünü de oraya gönderiyor. Haliyle laboratuarda sıkışıklık oluyor ve ürün tedariki güçleşiyor. O büyük sıkıntı. Onun aşılması gerekiyor. “ ifadelerini kullanıyor.



TÜRKİYE’DEN VİETNAM, RUSYA VE HOLLANDA’YA OYUN HAMURU İTHALATI

Büyüklüğü 4 milyar doları bulan kırtasiye sektöründe payını arttırmayı esas alan Fima Kırtasiye’nin büyüme hedefi yüzde 15-20.


Satışlarını her geçen sene katladıklarını anlatan Genel Müdür Sıtkı Koçak, “Bilhassa oyun hamuruna yoğun ilgi var. 2014 rakamlarını şu an hemen hemen yakaladık.”açıklamalarında bulunuyor.


Koçak, Almanya, Vietnam’da tertip edilen fuarlarda yerini aldıklarını, ürünlerinin rağbet gördüğünü dile getiriyor. İhracat yaptıkları ülkeleri de Vietnam, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Hollanda olarak sıralıyor.


Koçak, oyun hamurlarının yerli buğdaydan üretildiğini ve gıda boyaları ile renklendirildiğini; fiyatlarının 7-12 lira bandında olduğunu bildiriyor.