Dünyanın önde gelen pamuk üreticilerinden Özbekistan, bu yıl 1 milyar dolar değerinde pamuk satışı yapmayı hedefliyor.

Her yıl ortalama 3 milyon 500 bin ton dolayında ham pamuk üretimi yapan Özbekistan, 15-16 Ekim tarihleri arasında Taşkent’te düzenlenecek 11. Uluslararası Pamuk Fuarı'nda pamuğunu bir kez daha görücüye çıkaracak. Fuara 50 dolayında ülkeden tekstil sektörünün önde gelen temsilcileri iştirak edecek. Fuar kapsamında davetliler pamuk terminalleri ile işletme tesislerine götürülecek ve burada kendilerine detaylı bilgi verilecek. Bu yılki fuara 300'dan fazla yabancı temsilcinin katılması bekleniyor.

Özbekistan geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 600 bin ton pamuk lifi ihracatı yapmıştı. Özbekistan’ın yıllık pamuk lifi üretimi ise 1 milyon ile milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Özbekistan pamuk lifinin yarısına yakınını iç pazarda kullanıyor.

Pamuk hasadı sezonunun başladığı Özbekistan’da bu yıl yapılacak pamuk lifi satışının da 1 milyar dolar dolayında olması bekleniyor. Kasım ayına kadar devam edecek hasat çalışmalarında 3 milyondan fazla ham pamuğun toplanması bekleniyor. Dünya pamuk üretiminde ilk beşte yer alan Özbekistan, ihracatta ise ilk üçte bulunuyor.