Güney Kore'ye resmi ziyarette bulunan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ülkesinde plastik ürün üretecek tesisler kapsamında 4,5 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'e gelen Kerimov, Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yayınlanan bildiride, iki ülkenin ortak projeleri sürdürmeye devam edeceği ve Güney Kore şirketlerinin, Özbekistan'a teknoloji alanında yatırımları için uygun ortamın sağlanacağı kaydedildi.

Orta Asya'nın en çok nüfusuna sahip Özbekistan'ın, önümüzdeki beş yıl içinde esas sanayi tesislerini modernize etmek ve alt yapının inşası için yaklaşık 55 milyar dolar harcamayı planladığı belirtildi.

Görüşme sırasında, Park Geun-hye ve İslam Kerimov'un katılımıyla, Özbekistan'da doğal gazdan elde edilen hidrokarbonlar kullanılarak plastik ürün üretecek yeni tesislerin inşasını kapsayan 4,5 milyar dolar değerinde Mutabakat Sözleşmesi'nin (MOU) imzalandığı bildirildi.

Çok sayıda Kore asıllı vatandaşın da oturduğu Özbekistan'ın, Güney Kore'nin Orta Asya'daki en büyük ticari ortağı ve Güney Kore'nin en çok yatırım yaptığı 3'üncü ülke olduğu biliniyor.

Sadece geçen sene, iki taraflı ticaret hacminin 1,9 milyar olduğu belirtildi. Güney Kore ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkilerin, esasen petrol, gaz, petrol ve kimya ürünleri ile otomobil, güneş enerjisi ve taşımacılık alt yapısının modernize edilmesi alanında sürdürüldüğü bildirildi.

Özbekistan'ın 1991 yılında özgürlüğe kavuşması ardından, ülkeyi yönetmeye devam eden İslam Kerimov'un, Güney Kore'yi yedinci kez ziyaret ettiği belirtildi.