Özbekistan’ın 2014’te Rusya’ya olan otomobil ihracatı yüzde 38 oranında azaldı.

Yerel basının haberine göre Özbekistan’ın 2014’te Rusya’ya ihraç ettiği otomobil sayısınını bir önceki yıla göre 37 bin 695 adet gerilediği belirtildi. Özbekistan, Rusya’ya yıllık ortalama 75 bin dolayında araç ihracatı yapıyordu.

Bu arada Özbekistan, Rusya rublesinde yaşanan son hareketlenmeler üzerine bu ülkeye ihraç ettiği otomobil fiyatlarını yüzde 30 oranında artırdı. Rusya, Özbekistan otomobil ihracatı yaptığı ülkelerin başında geliyor.

Son yıllarda Rusya’ya yaptığı otomobil ihracatı kademeli olarak gerileyen Özbekistan, 2012’de bu ülkeye 88 bin 232 adet otomobil ihraç etmişti. Özbekistan Rusya’nın dışında az da olsa Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Moldova gibi ülkelere de otomobil ihracatı yapıyor.

Yıllık 250 bin adet kapasiteli fabrikada, Chevrolet markasıyla Spark, Lacetti, Malibu, Cobalt Nexia, Matiz, Captiva ve Epica modellerinden binek otomobiller üretiliyor. Özbekistan, Amerikan General Motors ortaklı otomobil fabrikasında yılda 247 bin adet dolayında binek otomobil üretimi yapıyor.