Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, kırmızı mercimek üretiminin artırılmasına yönelik çalışma başlattıklarını belirterek, bu yıl itibari ile ekim alanlarının daha da artırılacağını söyledi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, 2004 yılında 480 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin 395 bin tona kadar gerilediğini belirterek, iç piyasa talebinin karşılanmasına katkıda bulunmak üzere Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yaparak, geçtiğimiz yıl deneme amaçlı ekiliş yapıldığını hatırlattı. Yozgat il genelinde yeşil mercimek üretiminin yaygın olmasına karşın, kışlık kırmızı mercimek ekiliş alanlarının ülke genelinde olduğu gibi çok gerilemiş olduğunu kaydeden Özdemir, yurt genelinde yeşil mercimek üretiminde Yozgat’ın 3. sırada olduğunu ifade etti. Kırmızı mercimek üretiminde Yozgat'ın çok gerilerde olduğuna vurgu yapan Özdemir, önceki yıl 650 dekar alanda kırmızı mercimek ekiminin yapıldığını, bunun yetersiz olduğunu söyledi. Özdemir, kırmızı mercimek talebini karşılamak üzere hazırlanan proje kapsamında geçen yıl Ekim ayı içerisinde 10 dönümlük alanda deneme amaçlı ekim yapıldığını, 5 dönüm alanda normal, 5 dönüm alanda ise anıza doğrudan 4 çeşit kırmızı mercimek ekiminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Özdemir, kırmızı mercimek üretiminin artırılmasına yönelik başlattıkları çalışma kapsamında, önümüzdeki yıldan itibaren ekim alanlarının daha da artırılacağını ifade etti.