Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Kuveyt Türk, sektöründe ilk olacak Özel Bankacılık faaliyetlerine başladı. Özel Bankacılık Grup Müdürlüğü ile nitelikli yatırımcıya hizmet vermeyi amaçlayan Kuveyt Türk, özellikle Körfez ülkelerindeki portföyü Türkiye’ye taşımayı hedefliyor.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Genel Müdür Ufuk Uyan, katılım bankacılığı hakkında genel bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’deki katılım bankacılığının son 10 yıldaki durumunu anlatan Uyan, "Türkiye’deki katılım bankacılığının son 10 yıldaki serencamına baktığımız zaman özellikle aktifleri 2010 yılına göre yüzde 24 artarak 130,5 milyar TL’ye ulaşmış durumda ilk çeyrek itibariyle. Krediler tarafında ise 66,5 milyar TL’lik bir toplama ulaştı, yüzde 20’lik bir artış. Toplanan fonlarda yüzde 18’lik bir artışla 67 milyar mertebesinde bir büyüklüğü oluşturuyoruz katılım bankaları olarak. Toplam öz kaynaklarımız da 9,8 milyar TL mertebesinde." şeklinde konuştu.

Kuveyt Türk’ün son 10 yıldaki toplam aktifleri hakkında da konuşan Uyan, "2015 birinci çeyrek itibariyle toplam 2010’dan 2015’e artış oranı yüzde 36. Kredilerdeki artış oranımız yüzde 33, toplam mevduattaki artışımız yüzde 32, öz kaynaklardaki artışımız yüzde 23, net dönem karımız yüzde 21, sermaye yeterlilik rasyomuz 10,8 birinci çeyrek itibariyle. Şube sayımızdaki artışımız yüzde 21, personel sayımızdaki artış da yüzde 15." diye konuştu.

Son yıllarda yabancı müşterilerin dikkat çekerek arttığından bahseden Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özellikle son yıllarda dikkati çeken bir olgu var. Giderek yabancı müşteri ve yabancı mutasavvıf sahibinin arttığını görüyoruz. Kuveyt Türk olarak bizim özelimizde cari mevduatımızın yüzde 16’sı, katılım mevduatımızın yüzde 9’u ve toplam mevduatımızın yüzde 12’sinin yabancı müşteri olduğunu görüyoruz. Tabi burada bizim Kuveyt kaynaklı bir iştirak olmamız ve aynı zamanda dışarıda da şubelerimiz ve bankalarımızın olmasının katkısı ile birlikte özellikle Türkiye’nin son dönemde bir cazibe merkezi haline gelmesi, gayrimenkul mütekabiliyet yasasının çıkmasından sonra da yabancıların özellikle körfez kaynaklı yatırımcıların ilgi göstermesinin de bunda payı olduğunu görüyoruz. Bunlara daha iyi hizmet vermek ve kendi ülkelerinde alıştıkları hizmet ortamını sunmak amacıyla özel bankacılık birimini oluşturmayı kararlaştırdık ve onu devreye aldık. Şimdi de şubesini açarak bu hizmeti daha da geliştirerek artırmayı hedefliyoruz."

Tanıtım toplantısından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ufuk Uyan, bir basın mensubunun 'Türkiye’deki yabancı yatırımcıların konut alışı yatırım amaçlı mı? Yoksa oturma amaçlı mı?' sorusuna, "İkisini birlikte düşünmek lazım ama daha çok oturum amaçlı şu aşamada ama tabi yatırım amaçlı alanlarda var. Tabi özellikle gayrimenkul yatırımı yabancılar açısından kur önemli bir problem diyebiliriz. Yani şuanda ki hareketi ile kurun döviz olarak yatırım yaptıkları için sattıklarında da o dövizi alabilecekler mi? Gayrimenkul sektörü uzun vadede de bunu sağlayan bir sektördü ve üzerine de artı bir değer ekleyen bir sektördü ama bundan sonra olacak mı onu hep birlikte izleyeceğiz." diye karşılık verdi.


Kuveyt Türk, Özel Bankacılık bölümüyle yerli ve yabancı özel müşterilerin yatırım ve borçlanma ihtiyaçlarını ayrıcalıklı ve öncelikli hizmet standardı çerçevesinde en iyi fiyat ve en geniş ürün yelpazesi ile karşılamayı hedefliyor.

Ayrıcalıklı hizmet ve en iyi fiyat avantajlarını sunmayı hedefleyen Kuveyt Türk, müşterilerine mobil bankacılık, internet bankacılığı ve çağrı merkezi (444 73 23) kanalları üzerinden Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde 7/24 destek veriyor. Hizmetlerini özel bankacılık ürünleriyle de destekleyecek olan banka, bu kapsamda MasterCard World Elite kredi kartı ürününü de müşterileriyle buluşturuyor. Hizmetler kapsamında ayrıca müşterilerine hava alanlarında lounge ve vale hizmetlerini sunacak olan banka, müşterilerinin alışveriş ve yaşam standartlarını daha da artıracak bankacılık ürünlerini geliştirmeye devam edecek.