Çalışanlar, emeklilikleri için yapacakları tasarrufların yanı sıra devletin destekli ve teşvik edilen özel emeklilik sigortası (Riesterrente) çerçevesinde ek maaş alma imkânına sahip. Özel sigortanın Almanya’da yaşayanlar için birçok avantajlar sağladığını belirten finans uzmanı Gazi Güleç, iflas durumunda devlet teşvikiyle biriken mevduata hiçbiri kurumun el koyamayacağını vurguladı.

2001 yılında yasalaşıp, 2002 yılında yürürlüğe giren devlet destekli ve teşvik edilen özel emeklilik sigortası ile (Riesterrente) Almanya’da yaşayan herkese 65 yaşından sonra ek emekli maaşı alma imkânı sunuluyor. Devlet, emeklilik kasasına prim ödeyen çalışanların yararlanabileceği bu sigorta ile özellikle ileride emeklilik maaşlarında ortaya çıkacak yetersizliği ortadan kaldırmayı veya yetersizlik oranını düşürmeyi amaçlıyor. Uzmanlara göre, uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen yasa, Almanya’da yaşayan Türk toplumu tarafından çok iyi bilinmiyor.

Frankfurt’ta uzun yıllardan bu yana finans sektöründe hizmet veren ve danışmanlık yapan Internationale Finanz Service GmbH (IFS) Genel Müdürü Gazi Güleç, devletten ek emeklilik teşvikini alabilmek için öncelikle bir sigorta veya finans uzmanı tarafından sigorta sözleşmesi yapılmasını gerektiğini belirtti. “Emeklilik sözleşmesi yapan danışman, sizden konu ile ilgili aldığı bilgileri sigorta veya Bauspar kurumuna ileterek, sizin için vergi dairesinden devlet teşviki almanızı sağlıyor.” diyen Güleç başvuru için sosyal sigorta numarası, kimlik numarası, aile vergi numarası, çocuk parası numarası gibi bilgilerin gerektiğini belirtti.

Finans uzmanı, devletin bu teşvikinden yararlanmak isteyenlerin ise eşlerden birinin sosyal sigortalı olması gerektiğini, kazancı çok düşük olan eşlerin ise en az aylık 5 Euro katkıda bulunması zorunluluğuna dikkat çekti.

İFLAS DURUMUNDA, DEVLET TEŞVİKİNE HİÇBİR KURUM EL KOYAMIYOR

Ek emeklilik sigortası çerçevesinde devlet, yetişkinlere kişi başına aylık 12,5 Euro, 2008’den itibaren doğan çocuklara aylık 25 Euro, 2007 sonuna kadar doğan çocuklarda aylık 15 Euro, 25 yaşında küçük kendi sözleşmesini başlatan gençlere bir defalığına 200 Euro ve yeni doğan çocuklarda bir defalık 300 Euro veriyor. Ayrıca, Güleç devlet teşvikinden yararlananların 62 yaşından itibaren emeklilik maaşı alma hakkının yanı sıra biriken sermayenin yüzde 30’unu, istek dâhilinde alma imkânına sahip olduğunu da altını çizdi.

Bunun dışında, ek emeklilik sigortası birikimine iflas (Insolvenz) durumunda hiç bir kurum tarafından el konulamıyor. Bir çalışanın ek emeklilik sigortasına ödeyeceği aylık miktarın ise yıllık kazancının yüzde 4’üne denk geldiğini ifade eden finans uzmanı, bir ailenin devlet teşvikinden yararlanabilmesi için ortalama aylık 20 Euro-60 Euro arasında ödeme yapması gerektiğini söyledi.