Türkiye ile Rusya arasında tarımsal ürün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması kararı, narenciye hasadı öncesi üretici ve ihracatçıyı sevindirdi.
Türkiye ile Rusya arasında yeniden gelişen dostluğun narenciye üreticileri ve ihracatçılarını umutlandırdığını kaydeden Hatay’ın Dörtyol ilçesi Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, "Umutlarımız inşallah gerçekleşecektir. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın çalışmaları duyarlılık, özveri ve fedakarlık içerisinde inşallah fiili eyleme dönüşürse Rusya’ya olan ihracatımız eskisinden daha fazla olacaktır" dedi.
"Rusya Türkiye’den vazgeçemez"
Türkiye’den Rusya’ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının 7 milyar dolar civarı olduğunu ve bunun 1 buçuk milyar dolarını narenciyenin oluşturduğunu söyleyen Seçer, "Rusya Türkiye’den vazgeçemez. Rusya’dan ithalatımız 17 milyar dolardır. Yaş sebze ve meyve ihracatı olarak Türkiye’den yaptığımız ihracat 7 milyar dolar civarındadır. Bunun 1 buçuk milyar dolarlık kısmı da sadece narenciye sektöründen oluşmaktadır. İhracatımızın arttırılması düşüncesiyle çalışma yapan, gayret gösteren, bütün üreticilerimize, bürokratlarımıza, hükümetimize, başbakanımıza ve cumhurbaşkanımıza buradan seslenmek istiyorum. Çalışmalarımızın bir an önce fiili eyleme dönüşerek yapısal sorunlarımızın da çözümlenmesi noktasında adımların hızla atılmasını talep ediyoruz" dedi.
Owari Satsuma üretimi 1 milyon tona yaklaştı
Ziraat Mühendisi Ömer Pekel ise Hatay’da narenciyeleri kalıntısız olarak ihraç etmenin mutluluğu ve güveni içerisinde olduklarını belirterek, çiftçiler olarak Rusya’dan gelen haberleri dört gözle takip ettiklerini söyledi.
Hatay’ın Dörtyol ve Erzin ilçelerinden ihracata giden mandalina gruplarından ‘Owari Satsuma’ üretiminde 1 milyon tona koştuklarını ifade eden Pekel, "Owari Satsuma grubunda yapılan ihracatın yüzde 50’si bu bölgeden gerçekleşmektedir. Çok tatlı bir meyvedir. Aroması, albenisi yüksek, ince kabuk olup çok kalitelidir. Rusların ağzına layıktır" dedi.
Mandalina grubundan ‘Okitsu Wase’ çeşidinin ise iç piyasada tüketime uygun olduğunu kaydeden Pekel, bu türün mandalina grubunun da erkenci bir çeşit olduğuna dikkat çekti.
Narenciye faydalı
Narenciyenin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Hacı İbrahim Seçer, "Nezle ve grip hastalıkları için tedavi edici bir özelliği bulunuyor. Narenciye kalp rahatsızlıklarına, damar tıkanıklıklarına karşı çok etkili olan bir meyvedir. Aynı zamanda kilo vermek isteyenler ve obezite hastalarımız için de çok önemlidir. Narenciye tüketen kişi kabız olmaz" diye konuştu.