Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke’de hasadı tamamlanan çileğin bu yılki fiyatı üreticileri sevindirdi.
Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde hasat tamamlanırken, tarlada kilogram fiyatının sezonu 1,5 liradan kapatması çiftçileri sevindirdi.
Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, yaptığı açıklamada, çilek hasadının aralık ayında örtü altında başladığını, açık alanda ise nisan ayından itibaren ürün alındığını hatırlattı.
Havaların 50 dereciyi bulmasına rağmen son hasadın da yapıldığını belirten Akdoğan, haziran ayı içerisindeki çileklerin reçellik olarak kullanıldığını, topraksız tarımda 150 dönüm arazide çilek yetiştiriciliği yapıldığını, dönüm başına açıkta 4 ton, topraksız tarımda ise 8 ton ürün alındığını belirtti.
Sezonun başında örtü altı ürünlerin kilogramının tarlada 2,5 liradan alıcı bulduğunu ifade eden Akdoğan, “Açık alanda çıkan çilek ise 2,5 liradan satılmaya başladı. Daha sonra çıkan ürünlerle rakam 1,5 liraya kadar geriledi. Geçen yıl 50 kuruşa kadar düşen fiyatın bu sezon 1,5 lirada kalması çiftçiyi mutlu etti” dedi.
Akdoğan, bu yıl 20 bin dönüm araziden 70 bin ton hasat yapıldığını belirterek, Silifke çileğinin kalitesi ve dayanıklılığı nedeniyle yoğun talep gördüğünü söyledi.
Hasadın tamamlanmasıyla tarlaların yeni sezona hazırlık sürecinin başladığını aktaran Akdoğan, “Çilek aralıktan temmuz ayına kadar hasat edilebiliyor. Üretim periyodunun yaz aylarında da devam edilmesi ve 10 aylık bir üretim periyodu yakalamak için yayla köylerinde de çilek üretimi için çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Silifke’de sofralık çilek hasadının sona erdiğini belirten Akdoğan, ürün kalitesinin yüksek olması ve soğuk hava depoları ile ön soğutma tesisleri bulunmasının, Silifke çileğinin pazarlanmasında büyük avantajlar sağladığı gibi marka haline geldiğini söyledi.