CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sarıgöl ilçesinde kar yağışı ve soğuk hava sebebiyle üzüm bağlarında büyük oranda hasar meydana geldiğini, nisan ayında tomurcuklar sürgün vermezse çiftçinin ürün alamayacağını söyledi. Özel, üzüm üreticisinin bu yıl ve gelecek yıl ürününü satamadığı için de iflasın eşiğine geleceğini kaydetti.

Özel, Sarıgöl ilçesinde soğuk ve kar sebebiyle bağları, zeytinlikleri zarar gören üreticilerin sıkıntılarının çözümü için TBMM’ye sunduğu kanun teklifine, iktidar milletvekillerinin desteğini istedi. Hava sıcaklıklarının 15 gün önce eksi 25 dereceye kadar düşmesi sonucunda Sarıgöl'ün Kızılçukur, Dadağlı, Alemşahlı, Dindarlı, Karacaali, Beyharmanı ve Günyaka mahallelerinde yaklaşık 10 bin dönüm üzüm bağı ve zeytinlikte büyük oranda hasar meydana geldi. Milletvekili Özel, kar altında kalan ve soğuktan etkilenen kırsal kesimdeki yedi mahallede bulunan bağ ve zeytinlikleri gezip inceleme yaptı, üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Muhtarlarla görüşüp mahalle kahvehanelerinde vatandaşlarla sohbet etti. Köylerdeki hasar oranının yüzde 50 ile yüzde 100 arasında olduğunu belirten Özel, nisan ayında bağ çubuklarındaki gözlerin uyanmaması durumunda çiftçilerin iki yıl boyunca ürün alamayacağını dile getirerek, konuyu bir soru önergesi ile TBMM'ye taşıdığını, ayrıca çözüm için bir de kanun teklifi hazırladığını söyledi.

Bağlar her ne kadar TARSİM kapsamında sigortalanmış olsa da uyanmadan, yeşil sürgün görünmeden sigortanın başladığının altını çizen Özel, "Oysa olması gereken, tam sigorta ile çiftçinin ürününü her durumda güvenceye almak. Bu sorun, zeytin ağaçlarında da aynı şekilde yıllardır devam ediyor. Sarıgöl'ün köylerinde şu anda çiftçilerimiz ciddi mağduriyet yaşıyor. Buraya devlet şefkatli elini uzatmazsa çiftçilerimiz daha da mağdur olacaklar. Zaten bankalara borçları var. Borç gırtlağa kadar dayanmış. Nisan ayında tomurcuklar sürgün vermezse ürün alamayacak ve bu yıl ve gelecek yıl ürününü satamadıkları için de iflasın eşiğine gelecekler. Devletin derhal buraya elini uzatması, Sarıgöl ve benzeri sorunları yaşayan diğer ilçelerimiz için harekete geçmesi lazım.” dedi.

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin çözülmesi amacıyla bir kanun teklifi hazırladığını da belirten Milletvekili Özel, konuyla ilgili iktidar partisi milletvekillerine çağrıda bulundu. Özel, “Gelin, hazırladığım bu kanun teklifini elbirliğiyle Meclis'ten geçirelim ve çiftçimize rahat bir nefes aldıralım.” dedi. Özel'in Meclis'e sunduğu Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifinin kapsamı şu şekilde: “Bağlardaki hasarı yüzde 50 ve daha çok olan üreticiler için yüzde 50 hasar için dönüm başına bin TL. Yüzde 50'den fazla hasarı olan üreticiler için ayrıca her yüzde 1'lik tespitte dönüm başına 10 TL. Yüzde 70 hasarlı bağlara bin 200 TL, yüzde 90 hasarlı bağlara bin 400 TL, yüzde 100 hasarlı bağlara ise bin 500 TL olmak üzere 2015 ve 2016 yılında üreticiye Hazine tarafından ödeme yapılması.”