Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2015 yılı Temmuz ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri açıkladı. Buna göre Temmuz sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 33,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Borçluya göre dağılım incelendiğinde 2014 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 11,1 milyar ABD doları, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 213 milyon ABD doları azalış gösterdi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurtdışından sağladığı 33,1 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 58,4’ünün ABD doları, yüzde 31,5’inin Euro, yüzde 9,7’sinin Türk lirası ve yüzde 0,4’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Temmuz sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamı da 70 milyar ABD doları olarak açıklandı.

Temmuz sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu da 178,2 milyar ABD doları olarak açıklandı. Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 9,9 milyar ABD doları, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 696 milyon ABD doları arttığı gözlendi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 17 milyon ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 300 milyon ABD doları artışla 3,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 843 milyon ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 271 milyon ABD doları artışla 5,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, Temmuz sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 89,7’sini oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 9,1 milyar ABD doları; yüzde 10,3’ünü oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise 41 milyon ABD doları arttığı gözlenmektedir. Finansal olmayan kuruluşların, 2015 yılı Temmuz sonu itibarıyla yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları kredi stoku 2014 yıl sonuna göre 723 milyon ABD doları azalarak 32,2 milyar ABD doları; Türkiye’de yerleşik bankaların yurtdışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları krediler ise 324 milyon ABD doları azalarak 20,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurtdışından sağladığı 178,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 61,8’inin ABD doları, yüzde 31,5’inin Euro, yüzde 4,8’inin Türk lirası ve yüzde 1,9’unun ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir. Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, Temmuz sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 46,2’sini oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurtdışından sağladığı 82,4 milyar ABD doları tutarındaki borcun, yüzde 57,5’i hizmetler sektörü, yüzde 42,1’i sınai sektörler ve yüzde 0,4’ü de tarım sektörü tarafından kullanılmıştır.’’