Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Şubat sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2014 yıl sonuna göre 2,4 milyar dolar azalarak 165 milyar dolar oldu.

Borçlu dağılımı ele alındığında bir önceki yıl sonuna oranla bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 649 milyon dolar azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 812 milyon dolar arttığı görüldü. Aynı dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 458 milyon dolar azaldığı; tahvil stokunun ise 57 milyon dolar artışla 3,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,9 milyar dolar azaldı, tahvil stoku ise 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Alacaklı dağılımı ele alındığında Şubat sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 88,8’ini oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 3,3 milyar dolar; yüzde 11,2’sini oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise 38 milyon dolar azaldığı gözlendi. Finansal olmayan kuruluşların, 2015 yılı Şubat sonu itibarıyla yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları kredi stoku 2014 yıl sonuna göre 1 milyar dolar azalarak 31,7 milyar dolar; Türkiye’de yerleşik bankaların yurtdışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları krediler ise 365 milyon dolar azalarak 20 milyar dolar oldu.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında özel sektörün yurt dışından sağladığı 165 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,3’ü dolar, yüzde 30,4’ü Euro, yüzde 5,6’sı Türk Lirası ve yüzde 1,7’si ise diğer döviz cinslerinden oluştu. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun Şubat sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde toplam borcun yüzde 48,7’ini teşkil eden finansal olmayan kuruluşların yurt dışından sağladığı 80,3 milyar dolar tutarındaki borcun yüzde 56,0’ı hizmetler sektörü, yüzde 43,5’i sınai sektörler ve yüzde 0,5’i de tarım sektörü tarafından kullanıldı.
Şubat sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç), 2014 yıl sonuna göre 1,9 milyar dolar azalarak 42,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Borçluya göre dağılım incelendiğinde ise 2014 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,2 milyar dolar azalış, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 591 milyon dolar artış göstermiştir.
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 42,4 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 58,4’ünün dolar, yüzde 33’ünün Euro, yüzde 8,2’sinin Türk Lirası ve yüzde 0,4’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülüyor.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Şubat sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 70,3 milyar dolar tutarında olduğu gözleniyor.