Zonguldak’ta ‘işçiyiz haklıyız, hakkımızı alırız’ sloganı gerçek oldu. Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 3 ay önce özelleştirilen Çatalağzı Termik Santrali(ÇATES) bünyesinde çalışan 133 taşeron işçisinin maaşları 1350 liradan 950 liraya düşürüldü. Aylık ücretlerinin 400 lira düşürülmesini protesto etmek amacıyla 2 gündür iş bırakma eyleminde bulunan işçiler, firma yetkilileriyle yapılan görüşmeler neticesinde eski haklarına kavuştu. Patronun, işçilerin talebini kabul ettiği müjdesini alan işçi ve yakınları sevinç gözyaşı döktü. Birbirlerine sarılarak ağlayan işçiler, korna çalarak evlerinin yolunu tuttu.

İşçiler adına konuşan Cumayanı Mahallesi Muhtarı İbrahim Cinoğlu, yaptığı açıklamada, “Biz burada aldığımız ücretlerle ilgili iyileştirme için Elsan firmasının taşeron firması çalışanlarıyız. Temizlik şirketi adı altında başka firma ihaleyi kazandı. Önceden kamuda çalışan taşeronlar olarak 1350 lira ücretimiz vardı. ÇATES’i Elsan aldıktan sonra başka bir taşeron firmasının işçisi olduk ve ücretlerimiz 950 liraya düşürüldü. Biz ücretlerimizin iyileştirilmesi amacıyla hak mücadelesine giriştik. Şu anda görüşme aşamasında. Biz sıradan bir temizlik işçisi gibi elimizde paspas yapmıyoruz. Elimizde kazma küreklerle üretime katkı sağlayan işçileriz biz. Biz 950 liralık ücretle burada kölelik düzeni istemiyoruz.” dedi. Muhtar Cinoğlu, daha sonra görüşmelere katıldı.

İŞÇİLER: 950 LİRAYLA KENDİLERİ GEÇİNSİNLER BAKALIM

Aylık ücretlerinin 400 lira birden düşürülmesine tepki gösteren işçiler, “Bizi yönetenler, bin lirayla geçinsin, biz bu eyleme son vereceğiz. Yağ tenekesi 25 lira, tüp 100 lira, kira 200 lira, elektrik ve su derken 950 lira gitti. Biz ne yiyeceğiz? Biz hakkımızı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

GÖRÜŞME BİTTİ, BAŞKAN MÜJDEYİ VERDİ, İŞÇİLER SEVİNÇ GÖZYAŞI DÖKTÜ

Görüşmelerin ardından eylemin yapıldığı alana gelen Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, kendilerini bekleyen işçilere müjdeyi verdi. Başkan Akgün, “2 gündür burada diyalog eksikliğinden işçi eylemi vardı. Arkadaşlar işe gitmiyorlardı. Müdür bey ve şirketin koordinatörleriyle görüştük. Ortak zemin bulundu. İşçilerimiz 1350 lira maaş alacaklar, yemek ve yol hakları da var. Sonuçta burada kimsenin burnu kanamadı. İşçi arkadaşlarımızın masumane talepleri vardı. Mutabakat sağlandı, arkadaşlarımız işe başlayacaklar.” açıklamasını yaptı.

Kendisi de aynı firmada çalışan muhtar Cinoğlu’nu mesai arkadaşları havaya fırlattı. İşçiler birbirini tebrik etti. Eşlerinin ve yakınlarının eylemine destek veren kadınlar da eski ücretlerine kavuşmalarını sağlayanlara teşekkür etti.

Kardeşi Mehmet Oturak için eyleme destek veren Gülümser Şahin, müjdeli haberi alınca kardeşine sarılarak gözyaşlarına boğuldu. Oturak, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İşimizi geri aldık. Çok mutluyuz. Sevincimizi paylaşıyoruz.” diye konuştu. İşçiler araçlarıyla korna çalarak alandan ayrıldı.