Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta hububat hasadı devam eden yağışlar sebebiyle sorunlu başladı. Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyü ve çevre köylerinde arpa ve buğday hasadının başladığını belirterek, hububatta dane kaybının hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıp olduğunu söyledi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgat’ta yaklaşık 4 milyon dekar alanda hububat ekimi yapıldığını ve yağışlar sebebiyle hasadın aralıklarla yapılabildiğini vurguladı. Özdemir, "İlimiz genelinde 3 milyon 820 bin dekar alanda hububat hasadı yapılacak. Yozgat, Türkiye’de 81 il içerisinde en çok hububat üretimi gerçekleştirilen dördüncü il konumunda bulunmaktadır. Ülkemizde hububat üretiminin yüzde 5’lik kısmı ilimizden karşılanmaktadır." dedi.

Buğday hasadı yapılırken biçerdöver operatörleri ve çiftçileri dane kaybı konusunda uyaran Özdemir, "Dane kaybının hem çiftçimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük zararı vardır. Biz dane kaybının en asgariye indirilmesini istiyoruz. Bu yönde ekiplerimiz sahada ciddi çalışma içerisinde olacak. Kaybın yüzde 3'ün üstüne çıkmaması, yüzde 3’ün altında olması gerekiyor. Sap boyu ise en fazla 15-18 santimetre üzerine çıkmaması gerekiyor. Yüzde 3’ün üzerinde dane kaybı varsa ve 18 santimetre üzerinde de sap boyu varsa çiftçilerimiz il ve ilçe tarım müdürlüklerine şikayetlerini bildirmelerini istiyoruz. Biz gerekli idari para cezasını uyguluyoruz." açıklamasında bulundu.