Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan, geliştirdiği dayanıklı ve yüksek verime sahip ekmeklik buğdaya kendi soyadını verdi. 'Özkan' ekmeklik buğdayı olarak tescil edilen üründen dekara 700 kilogram verim alınıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin hazırladığı 2005 Yılı Hububat Raporu'nda, Türkiye için ortalama dekar başına verim 250 kilogram olarak açıklandı. Prof. Dr. Hakan Özkan tarafından 2006 yılından beri üzerinde çalışılan ekmeklik buğday çeşidi, 2010 yılında tescil edildi. Tohumluk üretim ve dağıtım çalışmalarına başlanan buğdaydan Çukurova Üniversitesi'nde bin 500 hektarlık bir araziye ekimi yapılarak denendi. Çukurova çiftçisine üniversitenin döner sermayesinden satışına başlanan buğdayın yakın zamanda da sertifikalı tohumları satışa sunulacak. Prof. Dr. Hakan Özkan, üniversitede 1970'li yıllarda başlayan buğday ıslah çalışmaları sonucunda şimdiye kadar Çukurova bölgesi için toplam 3 ekmeklik ve 2 makarnalık buğday çeşidi geliştirildiğini söyledi. Özellikle son yıllarda ekmeklik buğday piyasasında kaliteli ekmeklik buğday çeşidine dönük ciddi bir talebin oluştuğuna dikkat çeken Özkan, Tarla Bitkileri Bölümü olarak bu alandaki çalışmalara önem verdiklerini kaydetti. Bu çabaların sonucu olarak geliştirilen 'Özkan' ekmeklik buğday çeşidinin tohumluk üretim ve dağıtım çalışmalarına başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, "Bu çeşitte bitki büyüme şekli dik ve bitki boyu 95-105 santimetredir. Sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır. Orta erkenci yetişme grubuna giren Özkan çeşidi; Çukurova koşullarında oluşan düşük sıcaklıklara ve kurağa dirençlidir. Başak yapısı kılçıklı ve beyazdır. Dane dökmez. Dane rengi beyazdır. Bin dane ağırlığı 40-44 gram arasında değişmektedir. Dekara atılacak tohum miktarı, tohumluğun bin dane ağırlığına, biyolojik değerlerine ve tohumluğun safiyetine göre değişmektedir." ifadelerini kullandı. Yeni geliştirdikleri buğday çeşidinin hastalıklara karşı da son derece dayanıklı olduğunu söyleyen Özkan, 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan ekimlerde dekara 20-24 kilogram tohumluk önerdi. Adana, Ceyhan, Hatay, Kahramanmaraş bölgelerinde üç yıl süreyle (toplam 12 lokasyonda) deneme üretimlerini yaptıklarını dile getiren öğretim üyesi "Özkan çeşidinin kardeşlenmesi normaldir. Bölgede zaman zaman rastlanan pas hastalıklarına (Sarı ve kahverengi pas), septoria yaprak lekesine ve küllemeye karşı dayanıklılığı iyidir. Özkan çeşidinin dekara ortalama veriminin 650-700 kilogram ile oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. 3 yıl süreyle yapılan araştırma sonuçlarına göre ortalama danede protein oranı yüzde 14, un verimi yüzde 68, enerji değeri de 232'dir." ifadesinin kullandı. Yüksek dane verimi ve kalite özellikleri ile hem üreticilerin hem de sanayicilerin ihtiyacına cevap vermesi beklendiğini kaydeden Prof. Dr. Hakan Özkan, "Özkan ekmeklik buğday çeşidi hem verim yönünden hem de kalite yönünden Akdeniz sahil kuşağında ekmeklik buğday üretimi yapan çiftçilerin ve bu ürünleri kullanan sanayiciler yüzünü güldürecektir." şeklinde konuştu.